По неофициална информация посланиците на 15-те държави членки в Съвета за сигурност са коментирали изпратеното писмо от Евгений Михайлов и това е повлияло негативно при новото гласуване за нея

Ирина Бокова, която в началния вот заемаше третото място, остана пета след втория предварителен кръг на гласуване за генерален секретар на ООН. Според неофициална информация, цитирана от в. "24 часа", тя е получила седем гласа "окуражавам", седем "не окуражавам" и един "без мнение".

Най-големият фаворит за поста на Бан Ки-мун, който трябва да встъпи в длъжност от 2017 г. остава португалецът Антонио Гутериш, бивш върховен комисар по проблемите на бежанците към световната организация. Изненадващо втори се класира бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, който се сочи като алтернативна кандидатура на Русия.

Преди българската кандидатка се нареждат още експрезидентът на Словения (2007-2012) Данило Тюрк, който също бележи спад (от второ на четвърто място), и аржентинската външна министърка Сусана Малкора, изкачила се от осмо на трето място.

Въпреки първото си място Гутериш този път има два гласа "не окуражавам", докато при първия вот имаше 12 "окуражавам" и три "без мнение". Дипломати посочват, че ако той бе повторил първия си резултат, постът на генерален секретар щеше да му е почти вързан в кърпа. Сега обаче положението му е много несигурно, още повече че според слуховете един от гласовете срещу него е на Москва - държава с право на вето.

Непосредствено след Бокова са Сърджан Керим (Република Македония) и новозеландката Хелън Кларк. В края на подреждането са се озовали Кристиана Фигерес от Коста Рика, молдовката Наталия Герман, словакът Мирослав Лайчак и черногорецът Игор Лукшич. Хърватката Весна Пусич междувременно се оттегли от надпреварата.

Виж още: Бокова и конкурентите й на интервю за работа в ООН

По неофициална информация, цитирана от БНТ, посланиците на 15-те държави членки от Съвета за сигурност на ООН са коментирали изпратеното срещу Бокова писмо от кинорежисьора Евгений Михайлов и това е повлияло негативно върху новото гласуване за нея.

Писмото, определено от наши медии като "донос", според автора му е "дълг на българин, който е заинтересуван от това да се знае истината и България да бъде представяна от достойни хора, а не от хора, свързали изцяло живота си с една престъпна партия".

Документите са публикации от световната преса, като се почне от "Ди велт" и се стигне до "Уолстрийт джърнъл", обясни самият Михайлов пред БНР в края на юли. Те се отнасят до дейността на Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО и "пагубното й ръководство", със "спорни практики на всички нива", както и до нейното комунистическо минало.

Виж още: Ирина Бокова сред 100-те най-влиятелни жени в света според "Форбс"

По думите му разгласените от него сигнали са за нарушения, извършени от Ирина Бокова, включващи съмнения за нейната дейност и връзките й с определени среди, свързани с Кремъл и Държавна сигурност.

Не виждам нищо сензационно в това да се изпрати една събрана накуп информация заедно с всички линкове към тези издания и да се уведомят посланиците в ООН и ЮНЕСКО какъв е кандидатът, който се избира, каза Михайлов, който е и бивш депутат.

Режисьорът на филми като "Сезонът на канарчетата" и "Дом за нежни души" припомня и как "крайнолевите АБВ" са изнудили правителството да подкрепи официално, на държавно ниво кандидатурата й, като са заплашили с излизане от коалицията.

Номинацията хвърлила родината й в "потрес и разединение", а "народна подкрепа за нея практически не съществува", се твърди още в писмото, чийто текст беше препечатан в наши медии.

Виж още: Паси: Три причини Бокова да е българската номинация за ООН

Няма как да бъде доволен който и да е от това, което се случва, коментира в същото предаване бившият външен и социален министър Ивайло Калфин (АБВ), като го нарече "израз на комплексиран човек, който просто не може да приеме, че има хора, които са кадърни и оценени по света".

Това да напишеш на лош английски и още по-лош френски едно писмо до група посланици не те прави граждански герой, категоричен беше Калфин. Според него "в това зле написано произведение" има "инсинуации и спекулации", но "тези лъжи продължават да се разпространяват от един гражданин".

Междувременно тръгна и онлайн петиция в подкрепа на Евгений Михайлов.

Виж още: Хваща ли се Кристалина на хорото за ООН?

Източник: БНР, БНТ, в. "24 часа"