Жан Клод Юнкер призова за единност около гръцката криза

От Българската народна банка обявиха, че банките с гръцко акционерно участие, опериращи в България, за момента са стабилни и поддържат ниво на ликвидност.

Гръцките банки в България поддържат ниво на ликвидност

"Вследствие на последователно прилаганите мерки от БНБ, банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България. Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България", съобщават от БНБ.

Това заявяват от БНБ в официално съобщение до медиите във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в южната ни съседка.

"Всякакви действия на гръцкото правителство и централната банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система", допълват от централната ни банка.

Юнкер призовава за единство

Виж още: Европа се готви за краха на Гърция

Междувременно председателят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер коментира ситуацията с кризата в Гърция.

"В Еврозоната имаме 19 държави с една валута и не може една от тях да бъде срещу другите", каза той, цитиран от агенция "Фокус".

"Когато преди доста време започнах да работя в ЕС, бяхме 10 държави-членки. Те бяха сравнително нови и съвсем наскоро Гърция се присъедини към ЕС. Тогава ЕС се наричаше Европейска общност", заяви Юнкер.

Той призова за единност и посочи, че ЕС се състои от взаимно разбирателство.

"Това е една Европа, в която да можем да работим решително и търпеливо без да има противоречие в националните интереси", допълни Юнкер.

Според него в Европа няма нито една демократична държава, която да е по-важна от друга.

Виж още: Банките в Гърция затварят до 7 юли

Гърция е в състояние на безтегловност. Банките в страната останаха затворени тази сутрин, а пред банкоматите се извиха огромни опашки. Еврото се срина спрямо американския долар, докато в Атина очакват ново предложение на кредиторите.

Източник: Агенция "Фокус", БНБ