ЕЦП продължава да рефинансира гръцките банки, но помощта за тях не е увеличена

Въпреки че изход от кризата с гръцкия дълг все още е възможен, в еврозоната вече се готвят за евентуално излизане на южната ни съседка от еврото.

Еврогрупата заседава без Гърция

На заседание на Министрите от Еврогрупата без участието на Гърция открито са се обсъждали вариантите за действие след евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. Въпреки това Европейската централна отпусна още пари на банките в южната ни съседка. Решено беше да не се прекратява предсрочно спасителната програма.

Въпреки решението да продължи да рефинансира гръцките банки, ЕЦБ не увеличи помощта за тях.

В Гърция пък вече се разрешава на хората да теглят до 60 евро на ден. От днес банките и финансовите пазари там не работят. Ако, както се очаква, Атина не плати вноската от заема към МВФ след два дни, тя фактически фалира и се нарежда сред неплатежоспособните страни като Куба, Зимбабве и Сомалия.

"Тежки дни за Гърция"

Виж още: Банките в Гърция затварят врати до 7 юли

Немският финансов министър Волфганг Шойбле пък предрече, че следващите дни ще са изключително тежки за южните ни съседи. "Можете да сте сигурни, че Гърция ще се сблъска със сериозни проблеми в следващите няколко дни", заяви той.

Според него отговорността за това е изцяло на правителството в Алексис Ципрас, който реши в последния момент да свика референдум.

"Винаги съм казвал, че вратата пред Гърция е отворена. Не кредиторите, а представителят на Атина стана от масата на преговорите. Но процесът не е завършил", допълни Шойбле.

С интерес се очаква реакцията на борсовите пазари, които отварят утре. При неплатена вноска от заема до сряда, МВФ ще прати предупредително писмо и след още две седмици страната се обявява официално за неплатежоспособна. Тогава вече може да се говори и за излизане на Гърция от еврото, колкото и да се избягва този сценарий.

Според представителите на еврозоната топката е отново в гръцко поле. От Тройката кредитори казаха, че не считат преговорите за окончателно провалени. Но пътят, по който гръцкото правителство води страната, не дава възможност за договорка.

Източник: Нова телевизия