Подробности за антикорупционната операция на ГДБОП и ДАНС и схемите за рушвети, с които се облагодетелствали чиновниците от "Автомобилна администрация"

Новото разследване срещу корупцията в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), бивша Държавна автомобилна инспекция (ДАИ), започнало преди около половин година, а бандата действала от началото на 2015 г.

При операцията на ДАНС и ГДБОП под ръководството на Специализираната прокуратура са задържани общо 18 души, за които има данни, че са извършители на престъпления, свързани с дейността на организираната група.

Извършени са над 60 претърсвания и изземвания, някои от които - в условията на неотложност. Разпитани са свидетели на територията на 12 града. Събрани са доказателства за привличане под отговорност на поне деветима души. От тях петима останаха в ареста и след изтичането на първоначалния срок за задържане. Очакват се още разкрития и арести.

Виж още: Борисов: Ще има още операции и арестувани

Иззети са множество документи, включително и предварително попълнени бланки за участие в изпит за получаване на разрешения, който се е провеждал в сряда, когато започна антикорупционната акция. Иззети са и големи суми пари, като само у директора на ИААА са намерени над 175 хил. лв. в различна валута, обобщават от пресцентъра на МВР.

Над 800 хил. лв. са конфискувани досега

Освен в квартирата на Цветанов в София, още 401 хил. лв. били намерени в дома на тъста му в Долни Дъбник, където бил адресно регистриран и самият той. Пачките с банкноти били скрити в гардероб. У други задържани по делото са открити още около 225 хил. лева.

Изяснено е, че част от получаваните пари са изпращани вкл. чрез спедиторски фирми, като суми са достигали до директора на изпълнителната агенция не директно, а чрез посредници. По последни данни Цветанов бил предаден от личния си шофьор, който обикалял като куриер и разнасял пари...

Генерирани са огромни средства, за които вече има достатъчно доказателства, категорична е прокурор Даниела Попова.

Виж още: МВР започва проверки за нередовни шофьорски книжки

Дейността на корумпираните чиновници се простирала в няколко посоки: събиране на нерегламентирани суми от фирми под формата на месечен абонамент (т.нар. "такса спокойствие"), манипулиране на изпити за придобиване на шофьорски книжки, категории, професионална компетентност и ADR разрешения за превозване на опасни товари - най-скъпоплатените "услуги", които според разследването се "таксували" между 3000 и 5000 лева.

Групата събирала и нерегламентирани суми за назначаване на служители,

като са подбирани "подходящи" хора за заемане на определени длъжности. Взимани са също пари на ръка от водачи на МПС, спирани за проверки, както и при инспектиране на транспортни фирми. Оказвано е влияние дори определени товарни автомобили да не бъдат подлагани на проверки при спиране.

Според в. "Сега", освен Цветанов, сред задържаните 18 души са били регионалните шефове на ИААА в Габрово, Плевен, инспектор от Видин, собственичка на школа за шофьорски курсове, както и двама бивши служители на агенцията, които според разследващите били много близки до началника.

Това е поредна акция на прокуратурата срещу ДАИ,

припомня още вестникът. Преди три години бе арестуван бившият шеф на агенцията Валентин Божков, но скоро след това бе освободен. Не е ясно какво се случва с разследването срещу него. Досега за корупция са осъждани малко на брой "дребни риби" от ДАИ.

От ГДБОП и ДАНС не са отговорили дали акцията им е опит да изчистят имиджа си, след като Цацаров многократно ги разкритикува, че нямат разработки срещу корумпирани чиновници. На въпрос имат ли разследвания за по-високопоставени чиновници от началник на агенция, каквато бе една от критиките на главния прокурор, от двете служби заявиха, че ще нарушат закона, ако отговорят.

"Най-лесно плащаш за книжка в Габрово

Това е новото място, а преди беше Враца. И това се знаеше, а Цветелин Цветанов не направи нищо. Преди дни му казах, че има човек, който ще пътува за изпит за шофьорска книжка до Габрово, защото не може да изкара изпита в района си. Нищо не направи."

Това каза председателят на Българския съюз на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов пред БНТ, като допълни: "Казах същата информация и на друг човек, който след това му потърси сметка на Цветанов. Шефът на ДАИ се мислеше, че е над всичко, но не е така."

"Преди мястото беше Враца, а сега е Габрово. Всеки, който има проблем да вземе книжка, знае това. Проблемът на Цветелин Цветанов е, че уволни кадърните хора и върна на работа тези, които преди бяха уволнени заради съмнение за корупция. Той отново с обгради с хора, които бяха част от порочната система. Имаше интересен случай. Когато трябваше да се въведе таблета като форма на изпита, бях на един такъв изпит. Буквално минути преди теста да започне той говори по телефона и след това отмени таблета... За какво говори това?", попита Иванов.

Източник: Пресцентър МВР, в. "Сега", в. "24 часа", Нова телевизия