Българският червен кръст продължава дарителската кампания с SMS на кратък номер 1466

Българският червен кръст (БЧК) продължава дарителската кампания по набиране на средства за Хитрино. Шуменското село бе полуразрушено при взрив на газов облак след дерайлирането на товарен влак с цистерни. Загинаха седем души, а 29 бяха ранени, четирима от които с опасност за живота..

До 10 ч. на 13 декември са изпратени 817 279 есемеса на кратък номер 1466 с цена 1 лев към всички мобилни оператори, като дарителските SMS за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС, напомнят от организацията.

От дарения по банков път за трите денонощия след катастрофата са събрани малко над 83 хил. лв., а от онлайн дарения са постъпили 3350 лв., или общо 903 659 лв.

Националната кампания за набиране на финансови средства в подкрепа на пострадалите. Ако искате да се включите по банков път, сметката на БЧК е:

IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България
(За пострадалите в село Хитрино)

Екипът на БЧК-Шумен и в момента работи на място,

в координация с Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) и местната власт, като подпомага пострадалите и засегнатите от инцидента с раздаване на вода, храна, хигиенни материали на пострадалите и спасителите. Оказва се и психосоциална подкрепа на настанените в кризисния център към община Шумен.

Видео: Хитрино е призрачно село след взрива

Междувременно се сформира Обществен съвет за разпределяне на набраните от дарителската кампания средства. Председателства го омбудсманът Мая Манолова, а в състава му се включват представители на местната власт, държавни институции и неправителствени организации, както и медиите.

Средствата от дарителската кампания ще бъдат разпределяни съобразно експертна оценка за нуждите на пострадалото население.

В началото на седмицата правителството в оставка отпусна за Хитрино два транша от по 5 млн. лева - за възстановяване на инфраструктурата чрез общината и и за подпомагане не жителите по линия на социалното министерство.

От Европейската комисия също одобриха 10 млн. евро

за възстановяване инфраструктурата на селото. Парите ще се пренасочват целево за проекти само в тази община, съобщи след разговор с комисаря по бюджета Кристалина Георгиева в Брюксел министърът на земеделието в оставка Десислава Танева, която поясни, че Община Хитрино има проектна готовност за ВиК инфраструктура, улична мрежа и пътна мрежа на обща стойност 8 млн. лева.

Във вторник операцията по обезопасяване на местопроизшествието и източване на 12-те дерайлирали цистерни продължи до завършек. Сега предстои тяхното извозване.

Виж още: Кой е виновен за трагедията в Хитрино?

От Народния театър "Иван Вазов" пък съобщиха, че посвещават на пострадалите от Хитрино представлението на "Хъшове" на 14 януари, като приходите ще бъдат изцяло дарени. Трупата организира и голяма изложба аукцион, която се открива същия ден във фоайето на театъра.

Източник: БЧК, БНР