​​​​​​​Не жилят хора, а паразитират само върху насекоми, които от няколко лета подлудяват града - издават неприятен шум и унищожават поголовно зеленината, обяснява "Български фермер"

Община Варна се е заела да се пребори със средиземноморската цикада, която унищожава поголовно цветя, храсти и листа по дърветата в морската столица, съобщава "Български фермер", като цитира д-р Антоанета Тончева, директор на общинското предприятие “Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”.

"По решение на Община Варна за първи път в България стартира проект за биологична борба с цикадата. От Гърция са закупени 20 гнезда с миниоси, които паразитират само върху цикадите, не жилят и не нападат хора. Методът се оказва ефективен начин да се попречи на бързото разпространение на вредителя в страната и възможност да се контролира популацията", обяснява д-р Тончева.

Методът действал и в други държави - миниосите паразитират върхи цикадите и за няколко години досадните и вредни насекоми намаляват силно. В различни райони на града

вече са поставени гнезда на биоагента,

чието развитие и адаптация ще се проследява от специалисти по растителна защита. В края на отчетния период ще бъде изготвен анализ за ефективността на проекта на този етап, каза още експертката.

Д-р Тончева напомни, че борбата със средиземноморската цикада чрез химически препарати се е оказала неефективна. Биоцидите, разрешени за употреба на обществени места, не повлияват върху вредителите, а препаратите за растителна защита, които са ефективни, са опасни за използване.

Metcalpha pruinosa е инвазивен вид цикада, внесен в Италия през 70-те и установен в България през 2004 г. Той

напада повече от 200 вида дървета, храсти

и културни растения. Ларвите се забелязват през късна пролет или в началото на лятото. Покрити са с бял восъчен налеп и изглеждат пухкави. Смучейки сок от младите леторасли на растението гостоприемник, те отделят т.нар. медена роса, която привлича пчели, оси и мравки.

В края на лятото и началото на есента женските снасят по около 100 яйца, което е предпоставка за масово намножаване. Липсата на естествен неприятел ускорява този процес и през 2015 и 2016 г. във Варна се наблюдаваше изключително развита популация на цикадата.

Източник: "Български фермер"