Според председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев това е мярка, която насърчава възпитаването на "търтеи"

Според Кодекса на труда клас "Прослужено време" увеличава заплатите на работещите с поне 0,6% на година. Този клас се превърна в една от причините за сериозна битка между работодатели и синдикати, като правителството трябва да отсъди дали той трябва да бъде премахнат от формирането на работната заплата.

Според работодателите това е една дискриминационна практика спрямо младите служители, които все още нямат 20 години трудов стаж зад гърба си. Аргументът е, че така качествени служители с по-малко опит ще трябва да получават по-малко пари от не толкова добри служители, които просто са по-възрастни. 

Допълнително с това работодателите настояват, че този клас за прослужено време изкуствено вдига цената на труда, пренебрегвайки самия пазар. 

Според председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев това е мярка, която насърчава възпитаването на "търтеи". 

"Ставаме все по-необразовани, все по-мързеливи, с все по-малки компетентности, които пъдят инвеститорите. Сривът на инвестициите е вследствие на липсата на квалифицирана работна ръка, умения и хора, които спазват технологичната дисциплина. Възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат без да дават", заяви председателят на БСК.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев пък, от своя страна, изрази мнението, че там, където няма синдикати, предприятията работят и бизнесът върви. 

"Моята лична позиция е, че синдикатите са вредни за България. Синдикатите пречат на развитието на икономиката, на развитието на държавата и пречейки на развитието на икономиката, пречат и на развитието в социалната сфера и на всички сфери на обществения живот", каза Домусчиев. 

Вицепремиерът Валери Симеонов подкрепи исканията на работодателите преди месец, като каза, че класът е остатък от социализма. След него обаче премиерът отсече, че прослуженото време остава, а Симеонов дори се извини публично, коментирайки, че това е само личното му мнение, което не обвързва кабинета с конкретно решение.

От своя страна синдикатите заплашиха с протести, ако добавката бъде премахната. Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в много от случаите надбавката за прослужено време осигурява допълнителни 100 лева, които са жизненоважни за хора с минимални доходи. 

Тази надбавка осигурява задължителен ръст в заплатата, който не е сигурно дали ще бъде осъществен, ако няма подобен законов лост. На фона на фактори като инфлацията, такова увеличение дава сигурност на работещите с по-ниски доходи, че изработеният от тях труд тази година няма да струва по-малко догодина.

Правителството засега запазва линия на умерена подкрепа за позицията на синдикатите, но това може лесно да се промени, особено на фона на плановете на кабинета да вдигне поне още веднъж минималната заплата. Така в един момент клас "Прослужено време" може да се окаже утехата за работодателите. 

Източник: Нова телевизия