Тримата най-добри тромпетисти у нас свирят по оригиналните ноти на Майлс Дейвис, а ден по-късно, също в НДК, "Унгарските танци" на Брамс се изпълняват от клавирно дуо

Фрагменти от операта на Джордж Гершуин "Порги и Бес" в уникалния аранжимент на Гил Еванс звучат на живо за първи път в България на 12 декември от 19 ч. в зала 3 на НДК. Вариантът на творбата е изсвирен по този новаторски начин от Майлс Дейвис през 1958 г. и по-късно става един от знаковите албуми на джаза изобщо.

Българската премиера се осъществява от бигбенда на БНР и солист-тромпетистите Венцислав Благоев, Росен Захариев и Михаил Йосифов.

Специално издирихме нотите от албума на Майлс Дейвис, не скрива вълнението си диригентът на бигбенда Антони Дончев. По думите му "това е един знаменателен проект, който е премиерен не само за България", защото вариантът на Гил Еванс не се изпълнява често.

Концертът е част от Новогодишния музикален фестивал на НДК. Билетите са с цена 15 лв. (БНТ1 излъчва едночасов запис в рубриката си "Джаз линия" на 26 януари, неделя, от 23,05 ч.)

Ден по-късно, на 13 декември в зала 9 от 19 ч., Новогодишният музикален фестивал в НДК продължава с камерен концерт по случай 180 години от рождението на Йоханес Брамс. 

Клавирното дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова ще изпълнят "Унгарски танци" от Брамс в оригиналната им версия за четири ръце на пиано, рядко осъществявана на живо не само у нас, но и на световния концертен подиум. Билетите са по 12 лв., за учащи и пенсионери - 8 лв.

Знаковите за творчеството на Брамс "Унгарски танци" са композирани през 1859-69 г. като цикъл от 21 пиеси, повлияни от ритмите и интонациите на унгарския фолклор. Те са моделът, по който Дворжак и Едвард Григ създават своите "Славянски" и "Норвежки танци".

В оригинал за клавирно дуо, днес "Унгарските танци" най-често се изпълняват от симфоничен оркестър, като някои са оркестрирани и от Антонин Дворжак (№2, 5, 6, 10 и 20), а виртуозният цигулар Йозеф Йоахим ги обработва за цигулка и пиано.

В оркестровата си версия Унгарски танц №5 озвучава популярна сцена от "Великият диктатор" на Чарли Чаплин и се изпълнява в концерти с филмова музика.