Самостоятелната експозиция на Марк Куин е подредена в Галерията за модерно изкуство от 6 декември до 20 януари под наслов Internal Labyrinth

Произведения на лондонския провокатор бяха показани за първи път в артсалона на "Оборище 10" през 2010 г., в съвместна изложба с най-ярките британски съвременни автори като Питър Блейк, Деймиън Хърст и Аниш Капур.

Марк Куин (Marc Quinn, р. 1964) добива световна известност със скулптурния си автопортрет Self от 1991-ва, за който използва 4,5 литра от собствената си кръв. Бързо попада в полезрението на колекционерите на съвременно изкуство, а днес името му е в топ 50 на най-продаваните художници на нашето време.

Провокативната творба е откупена от Чарлз Саачи за 13 хиляди лири стерлинги, а 15-ина години по-късно сменя собственика си срещу милион и половина. Оттогава насам Куин създава подобна скулптура на всеки пет години, като версията на Self от 2006 г. е откупена от Националната портретна галерия в Лондон. 

Изложбите му винаги се превръщат в сензация

Наред с това те намират място в някои от водещите музеи и галерии по света като лондонската "Тейт модърн" в Лондон, "Фондационе Прада" в Милано, "Пеги Гугенхайм" във Венеция, галерия "Тадеуш Ропак" в Швейцария, Института по океанография в Монако, московския Multimedia Art Museum и фондация "Джорджо Чини" във Венеция (2013), където акцент беше копието на една от най-известните му творби - 15-тонната мраморна статуя на бременната Алисън Лапър, експонирана през 2005-2007 г. върху Четвъртия постамент на площад "Трафалгар" в Лондон.

Художествените си идеи Марк Куин претворява в скулптури и инсталации, маслени платна, графики, рисунки и фотографии. Работи с материали като мрамор, олово и злато, но често експериментира и с по-необичайни средства: лед, кръв или стъкло, цветя и растения, замразени в силиций.

Самостоятелната му изложба в София, която е сред акцентите в афиша на галерията този сезон, обединява творби от най-известните му серии.

Серията "Лабиринт" (Labyrinth, 2011) е описвана като своеобразна абстрактна карта на човешката същност, която повдига множество въпроси относно съвременните хора и тяхната идентичност. Тези огромни отпечатъци от човешки палец в яйцевидна форма са представени в Галерията за модерно изкуство в монохромен и цветен вариант.

На фона на цветен и монохромен отпечатък от серията "Лабиринт" Деница Атанасова-Гергова и зам.-ръководителят на британското посолство у нас Марк Холанд откриват изложбата на Марк Куин, с което бе отпразнуван четвъртият рожден ден на галерията (ModernArtGallery.bg)

Двете детайлни сериграфии Kate Moss on Gold и Kate Moss on Silver са авторски интерпретации по статуята на Кейт Мос, които символизират както красотата, така и изопачаването на действителността в глобалната медийна среда - изобразено чрез сложната йогистка поза.

Серията е в тираж 150, подписани и номерирани от артиста върху обратната страна. Всяка работа е завършена на ръка с полагането на сребърния или златен лист. Използвани са 12 цвята и гланц.

Това не е портрет на човек, а изкривен от нашите желания образ, обяснява Куин. Първата му фигура на Мос се нарича "Сфинкс" (Sphinx, април 2006) и днес е част от колекцията на частния музей Folketeateret в Осло.

През 2008 г. той създава друга скулптура на Кейт - "Сирена" (Siren), изработена в естествена големина от 18-каратово злато. Кръстена на смъртоносната морска прелъстителка от гръцката митология, тя се смята за най-голямата златна статуя от времето на египетските фараони насам и е изложена  в Британския музей, редом до артефакти от античността.

Серията Iris Paintings е представена от "Синя планета" (Blue Planet, 2012) - ирис на човешко око, заснето от самия автор с помощта на специални обективи.

Марк Куин разглежда своите "Ирис картини" като "врати на възприятието", които сливат тайните на живота и човешкото съществуване с красотата и цвета

Moments of Sunrise (Мигове от изгрева), създадена през 2008 г., представлява цветен офорт, който води началото си от инсталацията Garden (Милано, 2000 г.) - истинска градина от цветя, въплъщение на идеята за невъзможността на вечното съществуване.

В инсталацията са включени над 1000 вида растения и цветя от целия свят в пика на своя цъфтеж. Покрити с 25 тона течен силиций, поддържан на постоянна температура от -80 градуса, те са потенциално вечни и в своята застиналост пресъздават магията и очарованието на пролетта, която няма край.

Цветята са повтаряща се тема в творчеството на художника. Така се ражда серията ландшафтни портрети с цветя Portraits of a Landscape (2007), а творбата му от 2004-та "Зимна градина" изобразява тропически растения, растящи в легло от сняг.

Паралелно със София, понастоящем голяма самостоятелна изложба на Марк Куин е подредена до 4 януари в клона на лондонската галерия White Cube в Хонконг под наслов Held by Desire.