Скандална изложба разбунва духовете в религиозния свят

Най-известната кукла по света безспорно е Барби. Нейните превъплъщения са безброй и името ѝ е нещо повече от марка - името ѝ е икона в света на играчките. Какво обаче ще стане, ако думата "икона" се възприеме малко по-буквално, самата Барби приеме ролята на Дева Мария, а Кен стане разпнатия на кръста Исус?

Аржентинските художници Марианела Перели и Пул Паолини готвят меко казано скандална изложба, наречена "Барби, пластмасовата религия", пише "Уошингтън поуст".

Те обличат куклите Барби и Кен като Дева Мария и Исус. Други кукли пък са направени като представители на различни религиозни фигури в католицизма, хиндуизма, юдаизма и будизма. Двамата артисти все пак са се отказали от идеята да облекат Кен като Мохамед. За сметка на това към куклата Исус е добавен пластмасов кръст.

Перели и Паолини все пак заявяват, че не искат да обиждат нито една от религиите. Изложбата им обаче провокира множество негативни реакции в религиозните общества. Най-добре те могат да бъдат изразени с въпроса на италианския сайт SIR: Каква е разликата между провокацията и лошия вкус?

Виж още: Барби навлезе в третата възраст

Изложбата се открива на 11 октомври в Буенос Айрес. Още отсега тя предизвиква силен отзвук в световните медии. Авторите вече получават множество поръчки за изработване на религиозни кукли под формата на Барби и Кен.