От Института по молекулярна биология към БАН отрекоха изказаните от доц. д-р Георги Милошев твърдения да са позиция на целия институт

След като доц. д-р Георги Милошев обяви резултатите от изследванията си върху храните и върху вредните добавки, от БАН отговориха, че се разграничават от думите му. Според Академията на науките няма достатъчно доказателства за опасните Е-та в храните. От Института по молекулярна биология (ИМБ) към БАН, на чиято лаборатория по молекулярна генетика е шеф доцентът, публикуваха официално становище по темата.  

Преди около седмица Милошев съобщи, че е изследвал 12 от т.нар. Е-та, като 11 от тях оказват влияние върху ДНК и според него това може да доведе до опасни мутации.

От ИМБ твърдят, че тези констатации на доц. Милошев са представени на пресконференция без тяхно знание и без да са обсъждани с тях. Това означава, че неговото мнение не може да се смята за официално мнение на БАН.

Според ръководството на Института няма "независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях" и няма достатъчно доказателства, за да се намесва в подобен социалнозначим проблем, свързан с "ангажирането на законодателни или регулаторни органи".

Виж още: Голяма част от разрешените Е-та увреждат ДНК-то ни

Ето и цялото становище на ръководството на Института по молекулярна биология към БАН:

"Във връзка с организираната пресконференция в пресклуба на БТА, както и разпространените от други медии твърдения на доц. Георги Милошев относно ефекта на добавки в храните, предизвикващи увреждания в ДНК с риск за човешкото здраве, ръководството на Институт по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН излиза със следното становище:

1. Направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев" към БАН.

2. Проведената пресконференция е лична инициатива на доц. Милошев, проведена без знанието на ръководството и учените от ИМБ, направената интерпретация на данните не е обсъждана на Научен съвет и доц. Милошев не е оторизиран да изразява позиция от името на Института и/или БАН.

3. В представянето на доц. Георги Милошев на сайта на БТА е допусната техническа грешка - доц. Милошев не е ръководител на Института по молекулярна биология "Акад. Румен Цанев" към БАН, а е ръководител на лаборатория в същия институт.

4. Считаме, че за да бъдат популяризирани и приети в публичното пространство подобни изследвания, касаещи социалнозначими проблеми, с ангажирането на законодателни или регулаторни органи се изисква много по-задълбочен научен подход, с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи, различни тестови системи и независимо потвърждение на резултатите и изводите от тях."

Източник: Bulevard.bg