"Умната" ръкавица "Валкирия" може да контролира дистанционно както уредите вкъщи, така и да управлява космически кораб.

Екип от 11 български студенти е спечелил престижния конкурс на НАСА Space Challenge за 2015 г. в категория "Най-добра употреба на хардуер" със своя проект "Ваклирия".

Валкирия представлява "умна ръкавица", способна да контролира от дистанционно електроуредите у дома и дори да управлява космически кораб, съобщава БНР.

Състезанието

За състезанието всички участниците имали едва 48 часа, за да подготвят проекта си, поставени в конкуренцията на 1000 други идеи от цял свят. Основната идея на конкурса е да се създадат приложения и машини, които могат да подобрят ежедневието на хората, както на Земята, така и в Космоса.

За тези два дни българският екип успял да създаде работещ прототип на "умната ръкавица" от кожа и еластичен материал и множество сензори, които разпознават 16 различни движения.

Според българските изобретатели устройство е в състояние да научи поне още 60. Освен това то може да работи около 70 часа на пълни обороти, без да се изтощят батериите му.

Виж още: Български ученици направиха робот, който спасява хора при бедствия

Умната ръкавица

"Ние направихме нещо, което е по-близо до самите хора. Т.е. ние създадохме "умна" ръкавица, която може да бъде използвана не само от космонавти, а от всеки човек. Това може да бъде например бизнесмен, който се прибира вкъщи и има нужда всичко да се случва леко, да може да си почива качествено, управлявайки целия си дом с помощта на ръкавицата и мобилно приложение", обяснява пред БНР лидерът на екипа - Мартин Куванджиев, който все още е студент в Техническия университет в София.

По думите му устройството може да се окаже най-полезно за космонавтите, които ще могат да управляват чрез него космически кораби или роботизирана ръка за извършване на различни операции в открития космос. Това става с помощта на мобилно приложение, което разпознава движенията на ръката или гласови команди. Към момента обаче то разбира само английски език.

Източник: БНР