Според много учени в бъдеще все повече ще се очакват наводнения, суша, скокове от много ниски към много високи температури.

"Ние се намираме в такъв географски пояс, в който тепърва се очакват катаклизми", предупреди синоптикът на Нова телевизия Десислава Банова. Тя обясни, че темата за глобалното затопляне отдавна вече не е клише. Доказателство за това са тежките зими, горещите пролетни месеци и многото катаклизми – прогнозата обаче е, че това ще продължава.

"Ако не можем да влияем на естествените природни цикли, поне може да влияем на човешкия фактор и всеки един от нас да ограничи своя лош принос върху разболяването на планетата", призова синоптикът.

Виж още: Водата в България намалява

"Целият въпрос с климата се състои в това, че работим с несигурни прогнози. Никой не може да каже след 50 години какви ще са температурите. Това, което може да кажем е, че има 80% вероятност, че те ще се покачат, ако емисията на парникови газове продължават по този начин”, обясни бившият министър на околната среда Юлиан Попов.

Той допълни, че градушките не са странност за България и сме уязвими на това. Всички климатични модели се съгласяват с това, че Югоизточна Европа най-вероятно ще бъде ударена много сериозно от екстремни явления, поясни той. 

"В тази връзка на България й е необходимо разработването на една комплексна стратегия за реакция при бедствия. Такава не съществува и не се очаква да бъде разработена”, коментира Попов.

Виж още: ООН за глобалното затопляне: Новините са лоши