Според Кодекса на труда в България годишният платен отпуск е 20 дни

В България работещите българи се ползват с едни от най-кратките платени отпуски сред всички 28 държави в Европейския съюз. Това показва обобщена информация на Главната инспекция на труда (ГИТ) за задължителните отпуски и минимално заплащане в Европа.

Според действащия в момента Кодекс на труда се предвижда задължителен отпуск в годината от 20 работни дни. При работа на ненормирано работно време или при опасни за здравето професии, се допуска бонус от 5 работни дни, пише "24 часа".

Къде по колко се почива

Това е и минимума годишен отпуск за целия Европейски съюз. Страните, в които платения отпуск е равен на българския са Словакия, Словения, Унгария, Чехия, Кипър, Холандия и Румъния, Белгия и Гърция.

В Белгия обаче работната седмица е с два часа по-къса от българската. Това означава, че в Белгия годишно се работи със 100 часа по-малко, отколкото у нас. В Гърция пък с натрупването на трудовия стаж годишната отпуска може да достигне до 26 дни. Такива са правилата и в Полша.

С най-дълъг платен годишен отпуск в ЕС се ползват французите, където се работи 35 часа на седмица, а годишният отпуск е общо 30 работни дни на година. Толкова са и задължителните дни почивка и в Австрия, като там обаче хората с над 25 години трудов стаж имат право на 36 дни платен годишен отпуск.

В Литва и Естония, където работната седмица е колкото и в България - 40 часа, платения отпуск е 28 дни на година. В Испания той е 30 дни, но календарни, не работни, което прави по 22 работни дни в годината. В Италия също е предвиден отпуск от 30 дни на година.

Виж още: Почивните дни през 2015 г.

Скандинавските страни също също дават право на големи отпуски. В Швеция размерът на платения годишен отпуск е 25 работни дни, а във Финландия по 2,5 дни на месец, или общо 30 работни дни. Финландия обаче няма лимит на работното време.

Има обаче възможност отпускът да се определя като 1/3 от отработените дни на месец, или 8% от отработените от човек часове. 5 седмици и 6 дни пък е платеният годишен отпуск във Великобритания, където работната седмица е по 48 ч на седмица.