Уникалният софтуер може да намери приложения и в модерните технологии

Български екип е успял да създаде неразбиваема парола-фантом. Откритието може да осъществи революция в сферата на сигурността, съобщава Нова телевизия.

Неразбиваемата парола

"Създадохме система, при която дори да ви снимат с камера, докато си въвеждате ПИН кода в банкомата, не могат да ви разберат паролата и съответно да бъде копирана за злоупотреба", пояснява ръководителят на екипа, стоящ зад проекта, Александър Цветков.

"Не е нужно потребителят да въвежда съответните цифри от паролата си, а само реда, на който се намират. А самите редове се разместват", споделя той.

"Паролата никога не се въвежда и затова не може да бъде открадната. Парола-фантом! Толкова е просто, а същевременно много сигурно", разказва 28-годишният създател на паролата.

За внедряване на системата няма да бъде нужна дори смяна на банкоматите, нито на ПОС-терминалите.

Алтернативни приложения

Уникалният софтуер вече е внедрен на пилотно ниво в три банки. Той може да намери приложение както при банкоматите, така и при компютрите и телефоните. Пусната е и мобилна версия за заключване на смартфони, при която дори някой да гледа в дисплея, докато въвеждате паролата, не може да ви я копира или открадне. Редовете са съставени от картинки, за да е по-забавно. Системата е добър начин за младите хора да защитят снимките си или други лични данни.

До края на годината има всички шансове революционната система да бъде използвана от 350 милиона потребители.

Младият предприемач и екипът вече преговарят с клиенти на три континента. Тяхната компания е обявена за една от десетте най-добри стартиращи компании в Европа при конкуренция от 4000 фирми.

Източник: Нова телевизия