Освен Арам MP3, с шансове за победата тази година - според букмейкърите - са представителите на Швеция, Норвегия и домакините от Дания

След неуспеха на Елица и Стунджи със "Само шампиони" БНТ се отказа от конкурса, но любителите на песенната надпревара я следят независимо от родното участие.

Полуфиналите са в датската столица Копенхаген на 6 и 8 май, а победителят става известен на 10-и. Според букмейкърите тази година абсолютен фаворит е представителят на Армения - Арам MP3 с авторската си композиция Not Alone.

В родината си Арам Саргсян е популярен като тв водещ, певец, актьор и шоумен, а арменската общност в Европа може наистина да сбъдне прогнозите.

Любопитен факт за него е, че пропял като дете по лекарска препоръка, за да преодолее проблемите си с дишането и кашлицата. По образование е фармацевт.

Шведските хитмейкъри също се представят традиционно силно, още от "Ватерло" на АББА, а второто място в залозите тази година заема Undo, изпълнена от 29-годишната блондинка Сана Нилсен, за която това е седми пореден, вече успешен опит в националната селекция.

Певиците напоследък имаха по-голям шанс на финалите, но сред топфаворитите сега преобладават мъжете. Един от тях е норвежецът 32-годишният норвежец Карл Еспен, също с англоезична балада - Silent Storm (Тиха буря).

Неин автор е братовчедка му Джоузефин Уинтър, която гради музикална кариера в Лондон. Самият той е служил половин година в Косово, а след това избира професията на дърводелец. Вечер обаче работи като портиер в рокклуб.

Далеч по-динамична и жизнерадостна е четвъртата песен в списъка на фаворитите според залаганията в букмейкърските къщи.

Басим, чието име издава мароканския му произход, излиза направо на финала като представител на Дания, спечелила домакинството на конкурса с Only Teardrops на Емели де Форест.

21-годишният Анис Басим Муджахид става популярен още като тийнейджър с участието си в датския X-Factor (2008 г.), където се класира 4-ти. Парчето му за Евровизия 2014 Cliché Love Song (Клиширана любовна песен) напомня хитовете на Бруно Марс.