Според журналист от Би Би Си шокиращото е колко са били успешни. Вижте още първите коментари на Бойко Борисов, Цецка Цачева, Ангел Джамбазки, Владимир Чуков - и белгийския премиер Шарл Мишел

Беше въпрос на време - не дали, а кога. Такива са повечето коментари на експерти след поредицата терористични актове в Брюксел в пиковите сутрешни часове на 22 март, отнели живота на над 25 души и ранили близо 140.

Местният квартал Моленбек, където преди дни беше заловен издирван от четири месеца атентатор, избягал от Париж, отдавна е известен като "джихадистката столица на Европа".

Виж още: Моленбек - гнездо на тероризъм в сърцето на Европа

Кореспондентът на Би Би Си по въпросите на сигурността Франк Гарднър също не е изненадан, че атаките са се случили - но е "шокиран, че бяха толкова успешни".

След нападението в редакцията на "Шарли Ебдо" миналия януари, когато бяха убити 12 души, стана ясно, че в Европа има множество терористични клетки, припомня той. Те действат свободно, вдъхновени от т.нар. Ислямска държава и имат достъп до оръжие и експлозиви.

Оттогава насам белгийското разузнаване си играе на котка и мишка с тях, но не разполага с достатъчно добра система за обмен на информация между различните институции. Във Великобритания например

подобни нападения са предотвратявани от самата мюсюлманска общност,

която съобщава на полицията за всяко подозрителни поведение. Това обаче все още не се наблюдава в Белгия, заключава анализаторът.

Белгийският министър-председател Шарл Мишел определи терористичните атаки като "заслепени, жестоки и страхлив", "трагичен момент в историята на нашата страна" - и призова сънародниците си да демонстрират "спокойствие и солидарност".

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, което в момента се намира в Брюксел, припомни пред БНР, че службите там са очаквали подобна реакция след залавянето на парижкия атентатор:

Не можем да останем безучастни на това, което се случва, каза още тя и добави: "Трябва да има последици. Толерантността на европейските граждани, като цяло на европейските държави, това, което ние правим за бежанците от огнищата на конфликти, някак не намира отзвук сред граждани, хора, които имат подобни терористични наклонности."

Изобретателността на хора с болни мозъци няма как да бъде предвидима, което безспорно ще налага и необходимостта от допълнителни мерки, заключи тя.

Не е справедливо към Европа - това беше първият коментар на премиера Бойко Борисов, цитиран от Би Ти Ви: "Европа харчи милиарди... Това е единственият континент, който харчи милиарди за тези хора, така че да бъдат добре. Никъде в света не се грижат така за тези хора... Да ни ударят - не е честно."

По думите му обаче атентатите означават и провал на външната политика

на много европейски държави. Няма как да интегрираме терористите, категоричен беше Борисов.

Според евродепутата Ангел Джамбазки властите в Белгия не са взели всички необходими мерки за сигурност. В интервю пред БНР той изрази мнение, че атентатите в белгийската столица са резултат от нелепата политика на европейските лидери:

"Очевидно не са взети всички необходими мерки, след като всичко, което може да бъде взривено, беше взривено, почти… без сградите на Комисията и Парламента. И очевидно не са взети мерки, след като от години се знае, че арабите, които работят на летището и в градския транспорт, предимно в метрото в Брюксел, са заподозирани често във връзки с радикализирани ислямисти. Би трябвало и силите за сигурност да го знаят."

По думите му всички са предполагали и очаквали, че нападение в Белгия ще се случи тогава, когато ислямистите бъдат притиснати в ъгъла.

"Те не нападаха дълги години Белгия, защото за тях Белгия и Брюксел бяха сигурно място, те просто имаха тук нещо като свои бази, а извършваха нападения в Париж или някъде другаде. Това е резултат от късогледата, импотентна, нелепа политика на т.нар. "европейски лидери", добави Джамбазки и предупреди, че това

не е най-черният сценарий, а стъпка в развитието на тези сценарии

Арабистът Владимир Чуков припомни по Би Ти Ви, че преди дни е представил в сутрешния блок кадри как бежанци в Белгия пеят химна на ИДИЛ. Според анализатора няма как белгийските власти да не знаят, че в Брюксел има клетка на "Ислямска държава". Когато се бръкне в детайлите, ще излязат много нелицеприятни неща, убеден е той.

Д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, също смята, че атентатът показва недостатъчни мерки за сигурност. Пред Би Ти Ви той обясни, че се намираме в омагьосан кръг: атентатите, засилващи се антимигрантски настроения, хиляди блокирани на границата бежанци.

От две-три години предупреждавам за опасност от атентати, не могат да се вземат повече мерки, трябва профилактика, коментира експертът по борба с тероризма полк. Иван Бояджиев. Той уточнява пред Би Ти Ви, че терористите не се превъзпитават, те се унищожават - във всеки смисъл на думата.

Източник: Би Би Си, БНР