Лия Лабел, която загина в автомобилна катастрофа заедно със съпруга си, бивша баскетболна звезда, беше дъщеря на Сия от "Тоника" и Трошан Владовски от "Сребърните гривни" и се прочу още на 17 в американския "Мюзик айдъл" (видео)

"Твоят дух беше като гласа ти - красив. Мигове като този оставят у нас много въпроси. Това, което не поставям под съмнение, е любовта ти към Бог, колко много обичаше своя житейски партньор и къде сте с него сега. Пей, сестро, пей", написа Фарел Уилямс в "Инстаграм" към няколко снимки, които пусна в памет на Лия Лабел.

Авторът на хита Happy е сред многото музикални звезди, които отдават почит на 31-годишната R'n'B певица в социалните мрежи.

Съболезнования по повод смъртта й в социалните мрежи изказаха нейни колежки като Дженифър Хъдсън, Кели Роуланд, Фантейжа, ДжоДжо, както и самата Пола Абдул, която й дава шанс в кастингите на американския "Мюзик айдъл".

Лия Лабел Владовски загина в автомобилна катастрофа в Калифорния със съпруга си Расуел Бътлър (38), бивш баскетболист от НБА, играл в продължение на 13 години за осем отбора, сред които "Маями хийт", "Торонто рапторс", "Чикаго булс", "Индиана пейсърс", "Лос Анджелис клипърс", "Сан Антонио спърс".

Двамата са убити на място в ранните часове на 31 януари. Виновен за инцидента е мъжът й, който шофирал с два-три пъти по-висока скорост от ограничението, но изгубил контрол върху управлението на своя "Рейндж роувър". Автомобилът помел няколко уреда за паркиране, преобърнал се няколко пъти и спрял в стена...

У нас познавахме Лия Лабел най-вече като дъщеря на двама български музиканти, които емигрират зад Океана в края на 70-те - Анастасия (Сия от вокалната група "Тоника") и Трошан Владовски от "Сребърните гривни".

Младата певица е родена в Канада, но е отраснала в Сиатъл и още преди да завърши гимназия, през 2004-та, има успешни изяви в американския "Мюзик айдъл", където се нарежда в Топ 12 на финалистите. Тогава тя е едва на 17, а музикалното риалити е още в третия си сезон, когато в журито, освен Пола Абдул, е и вездесъщият британски продуцент Саймън Кауъл.

В хода на участието си тя разказва повече за своя живот, с кадри и от България, а майка си, която също дава интервю пред камерите, определя като "най-добрата ми приятелка". В Сиатъл, където живеят, пее в госпъл хор от 11-годишна.

Сред песните, които изпълнява в американския "Айдъл", са хитове от репертоара на Уитни Хюстън и "Сюприймс".

Пет години по-късно кавърите й в YouTube са забелязани от Кери Хилсън, която я кани за своя беквокалистка.

Покрай нея започва работа с продуцентите Фарел Уилямс и Джърмейн Дюпри, с които записва сингъла Sexify, гледан над милион пъти онлайн. Двамата се появяват и в клипа, а тя снима видео към още едно свое парче, Lolita.

Видео: Фарел продуцира мацка с български произход

Междувременно продължава изявите си като беквокалистка в турнетата на "Джонас брадърс", Робин Тик, Джордин Спаркс.