Рецепта и любопитни факти за морковения сладкиш

Морковите са били използвани в сладкарството още през Средновековието, когато подсладителите са били оскъдни и скъпи, докато морковите са достъпни и съдържат повече захар.

Популярността на морковения сладкиш идва от Великобритания, където става много предпочитан през Втората световна война, а изследване на "Радио Таймс" през 2011 г. го определя като най-популярната торта на Острова.

Морковената торта има празник на 3 февруари, който се чества по цял свят. Ето още няколко любопитни факта плюс една рецепта:

- Морковената торта е по-плътна от обикновената торта.

- Често се използва крем от моркови и марципан.

- Най-често срещаният вариант на морковена торта е с крема сирене, захар и масло.  
 
- Морковеният кейк е обявен за един от петте най-важни десерта през 70-те години на ХХ век.

За по-малко от час можете да си приготвите торта с моркови и в домашни условия по рецепта от Kulinaria.bg:

Необходими продукти: 1,5 ч.ч. зехтин или гроздово олио, по 1 с.л. канела, ванилия и сода за хляб, 1 ч.л. сол, по 2 ч.ч. захар и ситно настъргани моркови, 3 ч.ч. брашно, 5 яйца (леко разбити), по 1,5 ч.ч. орехи и настърган кокосов орех (сладък), 1 ч.ч. ананас - прецеден и намачкан.

За глазурата: 225 г крема сирене със стайна температура, 6 с.л. масло обезсолено, със стайна температура, 2,5 ч.ч. пудра захар, 1 ч.л. ванилия (екстракт), 2 с.л. лимонов сок.

Начин на приготвяне:

Настържете морковите на фино ренде. Смелете печените орехови ядки с малко захар. В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, содата и канелата. Разбъркайте добре и добавете сол.

Разбийте яйцата и постепенно добавете захарта, като разбърквате с мискера на лека степен за около пет минути. Добавете зехтина и разбивайте за още 1 минута. След това добавете сместа с брашното, морковите, кокоса, ананаса, орехите и ванилията. Размесете добре с лъжица.

Разпределете получената смес в намаслени и набрашнени тави и печете във фурната за около 45 минути. Когато извадите сладкиша от фурната, изчакайте 10 минути, преди да отделите тортата от формата и оставете блатовете да изстинат напълно.

За глазурата: разбийте добре крема сиренето и маслото. След това добавете бавно пудрата захар и бъркайте, докато сместа стане хомогенна. Когато е готова, добавете ванилията и лимоновия сок.

Нанесете 1/3 от глазурата в средата на блата, поставете втория блат с основата нагоре и покрийтее с крема. Оставете тортата в хладилник за шест часа. После може да декорирате горната част на тортата по избор, например с орехи и листенца мента.

Carrot Cake

Източник: foodpanda, Kulinaria.bg