През зимата трябва да наблегнем на белтъците, за да останем здрави

За да подобрим имунната си защита, е необходимо да имаме защита срещу вирусите, да придобием клетъчен и хормонален имунитет, предупреди диетоложката проф. Донка Байкова пред БНТ. 

По думите й през зимата не е необходимо да хапваме по-тежки и мазни храни, а да наблегнем на белтъците.

Това са нискомаслените кисели млека, рибата, яйцата и постното месо, но в умерени количества, съветва диетоложката. Тя посочи и бобовите храни като задължителни за менюто ни в този сезон.

Според проф. Байкова важно е да се приемат антиоксидантни витамини, които се съдържат най-много в тиквата, авокадото и ядките. 

Виж още: Как да се предпазим от грип и Как да се храним, когато имаме грип

За да преборите грипа, трябва да забравите за сладкото и алкохола в по-големи количества - наблегнете на чесън, лютиви чушки и хляб, съветва тя.

Диетоложката препоръчва и топла пилешка супа, която съдържа специфични съставки като цистеин и други аминокиселини. Разходките на открито също подобряват тонуса ни през студените дни. Според нея тоталното гладуване не се препоръчва през зимата.

Виж още: Пандемичният грип е отново у нас. Какво трябва да знаем?​

Източник: БНТ