В България 107 000 души са болни от хепатит C, без да знаят

Какво е хептатит С? Оказва се, че 90% от българите не могат да отговорят на този въпрос с точност. Това сочат данните от проведено през миналия месец национално представително изследване за заболяването, съобщава Нова телевизия.

По въпросите на коварната болест най-зле са информирани жителите на по-малките населени места, както и младите хора до 35-годишна възраст.

Непознаване на болестта

Едва 9% от хората са наясно, че хепатит С е болест на черния дроб, а 16% са на мнение, че няма разлика между хепатит С и жълтеница.

През изминалата година на изследване са се подложили около 10%, а 64% от населението никога се е тествали за заболяването. Половината от тези, които не са се изследвали, заявяват, че биха го направили, само ако това е част от пакета със задължителни профилактични изследвания.

Масово (64%) хората смятат, че ако човек спазва добра лична хигиена, това е достатъчно да се предпази от заразяване. Това обаче е мит, тъй като заболяването се предава по кръвен път и превенцията не е свързана с хигиенните навици на хората.

Хепатит С - тихият убиец

Хепатит С се нарича още "тихият убиец" – той може да уврежда черния дроб на човек години наред, без да предизвика симптоми, а когато те се проявят, в много от случаите вече е твърде късно за напълно успешно лечение.

В България 107 000 души са болни от хепатит C, без да знаят. От тях 95 000 ще развият хронична инфекция, а 25 000 – цироза.