Какво трябва да знаем след откриването на първия случай у нас на нилска треска при хората

Лекари в София регистрираха първия случай на заразяване със западнонилски енцефалит (нилска треска) в България.

7-годишно дете, което е било ухапано от комар в района на Северния парк в София, е било хоспитализирано със силно главоболие, висока температура, болки в мускулите и ситен обрив.

Случаи досега

"Преди години открихме на доста места в България нилска треска при животни. Досега нямахме случай при човек, което от професионална гледна точка ни радва, колкото да звучи абсурдно. Няма как да останем остров без заболяването, при положение че го има навсякъде. Сериозен проблем имаше в Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Косово. Беше ясно, че има и у нас, но бе въпрос на активно търсене и надзор", обясни главният държавен здравен инспектор  д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Виж още: Кого предпочитат да хапят комарите

Според д-р Кунчев колкото повече комари има, толкова рискът от нилска треска е по-голям. Влияние оказва и количеството на валежите. Месеците юли, август и септември са пиковият период, в който насекомите са най-много.

В 80% от случаите симптомите остават незабелязани

"80% от хората, заразени с нилска треска, нямат никакви симптоми. Няма и да разберат, ако не се изследват. При останалите 20% най-често ще протече като летен грип. Само 1% ще развият някаква форма на менингит или енцефалит”, поясни д-р Кунчев.

Виж още: 6 алтернативни начина да отблъснете комарите

До средата на ХХ век нилската треска се е срещала единствено в тропичните и субтропичните области на Африка и Азия. В последните години обаче тя активно разширява областите си на обхват.

През 1999 г. е регистрирана за пръв път и на американския континент. Роля за това разпространение изиграва антропогенният фактор, като една от хипотезите дори е биотероризъм от страна на режима в Ирак.

Виж още: Откриха тигрови комари в Бургас

Източник: Нова телевизия, агенция "Фокус"