Гъвкава мисъл и остър ум

Добрата логическа задача е добра тренировка за мозъка. Колкото по-трудна е една такава задача, толкова по-остър е умът ви. Затова ние сме ви избрали 7 сложни и любопитни въпроса, които да размърдат сивото ви вещество.

Ето ги и тях:

1. В една кошница имало 4 ябълки. 4 деца си взели по една ябълка, но в кошницата останала една ябълка. Как е възможно това?

2. Какво е това, което се среща веднъж на всяка минута, два пъти във всеки един момент, но никога на 1000 години?

3. Един човек живее на горния етаж на много висока сграда. Всеки ден слиза до приземния етаж с асансьор, за да отиде на работа. Но когато се връща, слиза на един от средните етажи и се качва по стълбите до горе, освен ако не вали. Защо?

4. Колко яйца можете да поставите в една празна кошница?

5. Трима души отиват в хотел и плащат за стая от 30 долара, като всеки от тях дава по 10. След като гостите си тръгнали от стаята, управителят се сетил, че има отстъпка и цената е 25 долара. Да върнал 5 долара. Те му дали бакшиш 2 долара и си разделили останалите 3. Един от тях пита: Нали сега, след като си взехме по 1 долар, всеки от нас е платил по 9 долара? Това общо е 27 долара. Плюс 2-та долара, които дадохме на управителя, означава стават общо 29. къде се губи единия долар?

6. Баща и син пътуват с кола. Правят тежка катастрофа и идват автомобили на бърза помощ. Едното превозно средство превозва бащата в болница, другото превозно средство превозва сина в друга. Синът трябва спешно да се оперира. Хирургът влиза в операционната зала, но след като поглежда казва: Не мога да оперирам, това е синът ми! Как е възможно това?

7. На един кораб е прикрепена стълба направена от въже. Разстоянието между 2 стъпала е 20 см. Стълбата е потопена във водата до 4-то стъпало, като броите от края, който е във водата. Идва вълна и нивото на водата се покачва с 40 см. Още колко стъпала ще потънат?

Ankh-morpork-nay-golemiyat-grad-na-sveta-na-diska
Град Анкх-Морпорк от книгите на Тери Пратчет за Света на Диска

Отговори:

1. Едно от децата взема кошницата заедно с ябълката вътре.

2. Буквата М.

3. Джудже е.

4. Само едно, след това кошницата вече не е празна.

5. Мъжете смятат бакшиша два пъти: 25 + 2 бакшиш = 27 + още 2 виртуален бакшиш = 29 + 3 върнати = 32 – 2 виртуален бакшиш = 30.

6. Хирургът е майката

7. Николко, покачва се нивото и с него и корабът.

Източник: Bulevard.bg