Brexit може да изгони много компании и банкери от британската столица. Кои са градовете, които ще ги приемат с отворени обятия

Вотът на британците да напуснат Европейския съюз създаде сериозни разбърквания и проблеми на пазарите. Британската лира се срина до исторически ниски нива, а ефектът на вота за Brexit тепърва ще се изчислява. Един от сериозните проблеми, който обаче този референдум създаде, е опасността Лондон да изгуби позицията си на финансова и технологична столица на Европа, пише Си Ен Ен. 

Много международни компании вече изразиха готовността си да се оттеглят от Великобритания, ако тя изгуби статута си на членка на ЕС. Ето кои градове биха могли да се възползват от това:

1. Франкфурт

Германският град би бил повече от доволен да приеме банкерите, напускащи Лондон. Във Франкфурт се намира седалището на Европейската централна банка, Бундесбанк, както и Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване. Дом на редица застрахователни компании и банки, градът се надява да наследи Лондон след Brexit. Освен това градът заема седмо място в класацията на градовете с най-висок жизнен стандарт.

Виж още: "Плъховете напускат кораба"

2. Люксембург

Въпреки малките си размери и население, когато стане въпрос за пари и банки, Люксембург е изключително стабилен. Великото херцогство вече е приютило 143 банки, чиито обединени активи възлизат на стойност 800 млрд. евро. Банкерите също така могат да бъдат привлечени и от космополитността на града - почти половината от 563-хилядното му население са чужденци. Освен това в Люксембург седалища имат компании като PayPal, Skype и Delphi - градът ги привлича с ниските си корпоративни данъци.

3. Париж

В града към момента се извършват финансови операции на стойност над 2,6 трилиона евро. В Париж също така е и седалището на Евронекст - втората по големина стокова борса в Европа. 

Виж още: Капанът, заложен от Дейвид Камерън, може да убие Brexit

4. Дъблин

Столицата на Ирландия вече е съперник на Лондон, когато става въпрос за високи технологии. Редица технологични компнии като "Гугъл", "Дропбокс" и "Туитър" са избрали Дъблин за свое европейско седалище. Допълнително с това английският е също основен език в Дъблин, което може да привлече бягащите от Лондон банкери и бизнесмени. 

5. Берлин

Германската столица предоставя голям пазар за млади технологични компании. Твърденията за Берлин са, че на всеки 20 минути там е основан стартъп. Реално повече от 2/3 от парите, инвестирани в Германия за 2015 г., са отишли именно в Берлин. През 2014 г. "Гугъл" и "Луфтханза" пуснаха проекта "Фабрика Берлин" - технологичен кампус, който трябва да засили връзката между различните стартъпи в града. 

6. Амстердам

Холандската столица бързо се превръща във водещ технологичен център за Европа и напускащи Лондон компании са точно това, от което Амстердам има нужда. Като се добави към това качествения интернет и наличието на компании като UBER и Netflix.

Виж още: Развод, а след развода?

7. Единбург

Шотландските политици многократно заявиха желанието си да останат на всяка цена в Европейския съюз, дори и ако това означава да се отделят от Великобритания. Реално, именно членството в ЕС даде решителна тежест на референдума за отцепване на Шотландия от Великобритания през 2014 г. и шотландците останаха. Единбург е вторият най-голям финансов център на Великобритания и съвсем спокойно може да привлече активите, отдръпващи се от Лондон при евентуално официално оттегляне на страната от ЕС.

Източник: Си Ен Ен