42% от сънародниците ни пък теглят кредит повече от веднъж годишно

Една четвърт от българите са страхуват от потенциална загуба на работата си, а 69% от тях нямат спестени пари. Паралелно с това близо 42% от хората в страната теглят кредит повече от веднъж годишно, което е над средното за Европа. Става дума за малки заеми от небанкови институции. 

Това са част от данните на Провидент Файненшъл България и GFK и тяхното проучаване върху финансовото поведение на хората в 8 държави, проведено през април 2016 г. Проучването обхваща представителна извадка от 9220 клиенти на компанията в 8 държави: България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Мексико. 523 българи са участвали в проучването, което се провежда за втора поредна година в страната.

От данните става ясно, че най-голямата тревога на българина е да не си загуби работата. Съответно, ако живееш от заплата до заплата, нямаш и спестявания, коментира Таня Обущарова - експерт и главен секретар на Българската асоциация за потребителско кредитиране.

Виж още: По колко и за какво теглим кредити

За сравнение, в Румъния хората, които казват, че не могат да спестяват, са 53%, а в Унгария - 59%. 

35% от българите ще пътуват през лятото в страната, а 9% ще си позволят да заминат в чужбина. 31% обаче отбелязват, че ще си останат вкъщи. Една четвърт са категорични, че нямат пари за почивка. На спестявания за лятната почивка ще разчитат 23%, а 14% са готови да вземат кредит, за да отидат на море.

За личното си финансово състояние близо 60% от българите казват, че са оптимисти за следващите 12 месеца, но като цяло за икономиката процентът е доста по-нисък.

Проучването показва още, че над половината български респонденти (62%) имат доверие в небанковите финансови институции, което е над два пъти повече от средния показател за другите европейски държави (32%). 40% от българските респонденти смятат, че тегленето на кредит е лесно или много лесно, като 42% от тях взимат кредит повече от веднъж годишно. 

Виж още: Четири принципа за финансова стабилност

Това ни нарежда на второ място сред най-често теглещите кредити - след Румъния (45%) и преди Полша (39%).

Българите са много внимателни и когато вземат заем – те вземат предвид няколко фактора при избора си на доставчик: 58% преценяват дали могат да си позволят съответния кредит, 55% вземат предвид крайната сума за погасяване, 50% оценяват бързината при отпускане на кредит, а 40% гледат и репутацията на съответната компания.

Източник: Би Ти Ви