В южната ни съседка обаче не очакват епидемия от заразното заболяване

Случаите на малария в Гърция са локални и не представляват заплаха за общественото здраве, заявиха експертите от гръцкия национален център по заразни болести, съобщава БНР.

В страната не се очаква епидемия от заразното заболяване, но лекарите съветват да се ползват лични защитни средства против насекоми. Властите в южната ни съседка забраниха кръводаряването в 12 области. 

От общо 65 случая на пациенти с малария, само 4 са се заразили в Гърция. От другите случаи, 50 са мигранти от Азия и Африка, а останалите са на гърци пътували в тези райони. Във всички бежански центрове се вземат проби от мигрантите. 

Лекарският съюз в Атина обвини правителството, че въпреки изпратеното от организацията предупреждение, не са взели достатъчно мерки за профилактика и поска дори оставката на министъра на здравеопазването. 

Виж още: Кого предпочитат да хапят комарите?

От своя страна, здравното министерство обвини медиите, че съобщавайки за разпространението на заразата вредят на туризма.

Съществува ли обаче риск за България и българските туристи в Гърция? Според началника на детското отделение към "Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести" доц. Атанас Мангъров, шансът българин да се зарази с малария в Гърция е толкова голям, колкото да спечели и от тотото.

Все пак той препоръчва да се използват репеленти - средства, които отблъскват комарите. Също така е хубаво вечер да се спи в затворени, климатизирани помещения и да се носят дрехи, които покриват тялото.

Виж още: "Нобел" за борбата с паразитните болести

Ако все пак имаме планирано пътуване до Гърция и изпитваме притеснения, винаги можем да вземем антималарийни препарати чисто профилактично. 

Източник: БНР, България он еър,