Днес отбелязваме Световния ден на околната среда

Около 60% от животните и растенията в Европа са под заплаха. За това алармират от световната екоорганизация WWF в Световния ден на околната среда.

Природа на изчезване

Според еколозите развитието на инфраструктурата, земеделието и урбанизацията са основните фактори, които създават опасност за редица уникални за континента екосистеми и животни.

Още в края на април Европейската комисия започна консултации за ефективността на екозаконодателството. Десетки природозащитни организации се обявиха твърдо срещу евентуално облекчаване на законите, които опазват дивата природа.

От WWF предлагат всеки от нас да даде своето мнение в специална интернет петиция.

Световен ден на околната среда

Тази година акцентът, който Световният ден на околната среда поставя, е отговорното управление на природните ресурси на планетата. Призивът тази година е "Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим".

Световният ден на околната среда е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб.

Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.

Източник: WWF