Некоректни брокери примамват клиенти с фалшиви снимки и измамно ниски цени

Близо 60% от обявите за имоти в София са фалшиви - с невярно и подвеждащо съдържание. Това съобщиха от Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), цитирани от в. "24 часа".

Некоректните брокери пускат в интернет фалшиви снимки, обявяват ниски цени, които да заблудят клиентите. Често срещан момент е рекламирането на имоти за продажба или отдаване под наем, без собственикът дори да е уведомен за това. Някои посредници дори вдигат или свалят цената на даден имот без знанието и съгласието на продавача.

Въпреки че днес от НСИ отчетоха, че цените на имотите нарастват, то от Сдружението отчитат ръст на сделките в София, Пловдив, Благоевград, бум на ново строителство и продажби на зелено.

Виж още: 100 хил. българи се издържат от наеми

За миналага година търговията с имоти в столицата бележи ръст от 25% спрямо 2013 г. За първото тримесечие на 2016 г. има с около 11% ръст на строеж на нови сгради в страната в сравнение с първото тримесечие на 2015 г., като за София той е около 65%.

Търсенето на имоти се е увеличило, но намаляват разрешителните за строеж, за София се отчита спад с 9%. Очаква се до края на годината имотите да поскъпнат, с по-бързи темпове в столицата и с по-малки в другите градове, прогнозира Перфанова. 

Виж още: Имотите в София носят над 4 пъти по-висока доходност от влог в банка

Според нея по Черноморието се забелязва спад на цените.

Ръст на сключените сделки за първото тримесечие на 2016 г. спрямо първото тримесечие на 2015 г. се отчита в Бяла - с 18%, Бургас - с 13% и Балчик - с 8%. Спад има в Поморие - с 20%, Несебър - с 19%, поясни Александър Бочев, член на УС на НСНИ.

Запитан как ще се отрази решението на Великобритания да напусне ЕС на пазара за имоти, Йордан Петров, член на УС на НСНИ, коментира, че ако процесът продължи, ще окаже негативно влияние.

Източник: в. "24 часа"