Излезе докладът за най-несигурните пароли за 2015 г.

Жертва на киберпрестъпления са 594 млн. души, като загубите се оценяват на общо 158 млрд. долара, сочи доклад на компанията за компютърна сигурност Symantec.

Средно всеки човек е изгубил 358 долара. Според Symantec за отстраняването на щетите от хакерските атаки е отнемало по приблизително 21 часа за всяка жертва.

Загубите за населението на САЩ от киберпрестъпления са били 30 млрд. долара през изминалата година. В Русия щетите се оценяват на 1 млрд. долара.

През 2015 г. жертва на хакерски атаки станаха "Уолстрийт джърнъл", "Скоттрейд" и "И-трейд". 

Виж още: Хакери заплашиха да разкрият извънбрачните афери на 37 млн. души​

Най-несигурните пароли на 2015 г.

Междувременно компанията за управление на пароли SplashData представи своя ежегоден списък на най-популярните пароли за изминалата година, пише "Бизнес инсайдър".

За целта SplashData е разгледала повече от 2 млн. пароли, които са изтеглили от мрежата през миналите 12 месеца, анализирайки най-често разкриваните от тях и тези, които са най-несигурни.

Виж още: "batman" не е най-добрата парола, но има и по-лоши!​

По-голяма част от паролите в списъка на компанията са на потребители в Западна Европа и Северна Америка.

Без капка изненада паролите 123456 и password (от англ. - парола, бел ред.) оглавяват класацията, а думи като monkey (маймуна), dragon (дракон) и princess (принцеса) също влизат в първите 25 позиции. Паролата starwars (междузвездни войни) също попада сред тях, сочи списъкът.

SplashData препоръчва използването на пароли, които включват осем знака и повече, с различни букви, числа и символи. Освен това е необходимо ползването на различни комбинации от потребителско име и парола в отделните уебсайтове, както и използването на мениджър на пароли за защита и помощ при генерирането на напълно случаен принцип пароли, което ги прави и много по-трудни за разбиване.

Виж още: Експертите напомнят: Сменяйте често паролите

Източник: "Бизнес инсайдър"