Според министър Калфин в България има остра нужда от хора, които имат средно специално образование и от училище влизат веднага в бизнеса

Над половината от българските работодатели (52%) са на мнение, че младите не могат да носят отговорност. Още по-голям процент - 60%, са на мнение, че знанията, получени в средното образование, са абсолютно недостатъчни за започване на работа.

Това са част от изводите на изследване на УНИЦЕФ, които вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин представи днес на кръгла маса за младежката заетост, по инициатива на българската и европейската Сметна палата.

Образование и бизнес

Според Калфин това е ясен знак, че образованието не отговаря на изискване на бизнеса, посочи Калфин.

В България има остра нужда от хора, които имат средно специално образование и са подготвени от училище веднага да влязат в бизнеса, каза още вицепремиерът.

По негови думи все пак един от основните проблеми е нивото на заплащане - "очевидно е, че минимална работна заплата трудно буди интерес в младите хора", коментира той.

Големият проблем все пак е, че половината от младите хора, които не са трудово заети на пазара на труда са с основно и по-ниско образование.

"В министерството тази година развихме редица мерки, с които да се опитаме да стигнем и да мотивираме безработните. Увеличи се броят на младежките трудови борси, започнахме по-активно да работим с различни общности, които биха могли да генерират интерес към заетост. Сред трайно безработните обаче 50% от младите хора извън пазара на труда са с основно и по-ниско образование - според изследване на УНИЦЕФ", заяви Калфин.

Виж още: Под 6% от работодателите наемат хора без опит

Преди работа - дообразоване

По думите му, това показва, че тези хора, преди да започнат работа, първо трябва да се дообразоват, да се появят в различни професионални центрове и да се обучат.

"Другата половина от тези хора, които са извън всякакви форми на грижа до голяма степен не са заинтересовани. Тяхната мотивация е ниска заради ниската заплата, доходите на родителите, липса на желание за започване на някаква структурирана работа", обясни Калфин.

Вицепремиерът припомни, че преди време в Монтана - градът с най-висока безработица, имаше предложение за млади хора, които да отидат да учат немски език в Германия и след това да се подложат на дуално обучение. Калфин отбеляза, че трудно са се намирали хора, при това за икономика, която най-вероятно няма да върне обучените кадри в България. Вицепремиерът заключи, че България първо трябва да започне с мотивацията в борбата с младежката безработица.

Виж още: До 2025 г. в България ще има остър недостиг на работна ръка

Източник: "Дарик"