Първият изцяло летен месец ще бъде горещ и сух. В началото обаче времето ще е хладно, на много места ще има валежи, а температурите ще са между 21 и 25 градуса

Юли започва с няколко хладни дни. Облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи, главно в часовете около и след обяд - с гръмотевици, гласи прогнозата за месеца от Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ) при БАН.

През втората половина от първата десетдневка температурите обаче чувствително ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, а в края на периода - с по-значителни увеличения на облачността, когато е възможно на места краткотрайно да превали.

През втората десетдневка температурите ще бъдат около нормалните за периода. Ще преобладава слънчево време. Най-голяма вероятност за преминаване на атмосферни смущения и условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност с

краткотрайни превалявания и гръмотевици има около 12, 15 и 20 юли,

когато ще настъпва и относително понижение на температурите. През повечето дни от третата десетдневка времето ще се задържи предимно слънчево.

Около 21 и 25 юли, както и в края на месеца има вероятност над страната да преминат бързи студени атмосферни фронтове, по които на места от запад на изток ще вали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици и усилване на вятъра. Около средата на последната десетдневка се очаква и по-чувствително понижение на температуритe.

Най-ниските температури през юли ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите - 33-38 градуса. Средната месечна температура ще се задържи около нормата, която за равнините е между 21 и 25, за високите полета - 18-21 градуса, а за планините: между 5 и 12 градуса.

Като цяло обаче времето ще бъде сухо и предимно слънчево

В отделни части на страната това е най-топлият месец, като температурите достигат максимални стойности до 40 градуса, а в обедните часове - 42-45. Дните 28, 29 и 30 юли в народния календар са наречени "горещници".

Специалистите съветват да не излизате навън по това време, а особено внимателни трябва да са хората, които имат високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.

Виж още: Още съвети за справяне с жегите

Средномесечните температури за юли се очаква да бъдат в рамките на 33-38 градуса, а най-ниските стойности - да достигнат 12-17 градуса. В курортите температурите се движат в рамките на 28-33 градуса, като там синоптиците обещават хубавото време от края на юни да продължи.

Продължителността на слънчевото греене в първия изцяло летен месец е най-голяма в равнините, където достига 320-340 часа. Облачните дни обикновено са максимум четири.

През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това - валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са между четири и осем. Характерни са засушаванията.

Месечната сума на валежите се прогнозира да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - 30 до 50 л/кв.м, а за планинските райони от 60 до 120 л/кв.м.

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 5,52 ч. и залязва в 21,08 ч.,

а продължителността на деня е 15 часа и 16 минути. В края на месеца изгревът ще е вече в 6,17 ч., а залезът - в 20,49 ч., като продължителността на деня намалява 14 часа и 32 минути.

Фази на Луната: пълнолуние на 2 юли, последна четвърт на 8 юли, новолуние на 16 юли, първа четвърт на 24 юли и пълнолуние на 31 юли.

Източник: агенция "Фокус"; НИМХ при БАН