Тази година зрелостните изпити се провеждат при драконови мерки за сигурност

52 089 зрелостници се явяват днес на държавния зрелостен изпит по Български език и литература. В 5.10 часа в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за матурата. 

Тя е с начало 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа. На 41-ви въпрос се падна вариант номер 13. Темата е върху откъс от повестта "Гераците" от Елин Пелин. 

Повече от 11 милиона комбинации на варианти, от които се падна един, беше заложило образователното министерство.

Държавните зрелостни изпити се провеждат в 4 астрономически часа от 8.00 до 12.00 часа. Форматът е тест - въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор, и създаване на текст. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

На матурата по БЕЛ зрелостниците имат възможност да избират в какъв жанр да създадат аргументативния текст - интерпретативно съчинение или есе.

Любопитното е, че вчера в страницата на събитието за матурите във "Фейсбук" се появи публикация от страница на поета Димчо Дебелянов, предупреждаваща зрелостниците да си припомнят неговото творчество. По подобен начин миналата година Яворов предупреди учениците, че негово произведение ще се падне на матурата, което се и случи впоследствие. 

Виж още: С драконови мерки за сигурност МОН пази от преписване на матурите

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева пожела успех на учениците и заяви, че са взети всички необходими мерки, за да бъде провеждането на изпита честно.

Зрелостният изпит ще се проведе под строг надзор, категорични са от образователното министерство. За първа година всеки ученик ще е със специално запазено и точно определено място в изпитната зала.

Акцентът върху матурите тази година са засилените мерки за сигурност срещу преписвачи - камери за видеонаблюдение със звук, точно определени места за учениците и разбъркани въпроси в тестовете. Повече от 14 хил. души ще следят за опити за измама в залите за изпитите, коридорите и тоалетните в училищата.

Първи случай на измама с купуване на отговори

Малко повече от час след началото на изпита вече има първият подаден към прокуратурата сигнал за купена матура. Разследване на Нова телевизия показа как могат да се получат отговори за зрелостния изпит чрез страница във "Фейсбук".

Пред министър Кунева, заместника ѝ Диян Стаматов и представител на икономическа полиция репортер на Нова телевизия съобщи, че е заплатил на човек с фейсбук профил за отговори на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Обявяване на резултатите

Обявяването на резултатите ще е до 10 юни 2016 г. на официалния сайт на МОН и в регионалните инспекторати по образованието. Скалата за превръщане на резултатите в оценки ще се утвърди след проверката на всички изпитни работи в зависимост от обобщените резултати в точки на випуска.

Виж още: Прокуратурата: Продажбата на матурите не е престъпление

Матурите след VII клас

На него националното външно оценяване по български след VII клас се явяват 59 839 ученици. То ще започне от 10.00 часа. В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за външното оценяване на седмокласниците, което е с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути. 

Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат. Националното външно оценяване по БЕЛ е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен VII клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно.

Източник: "Дарик"