Следването на модни хранителни режими е вредно и неефективно

Жените, които са доволни с фигурата или килограмите си, не са много. Обикновено винаги нещо искаме да поправим и сме готови да последваме всяка нова модна диета. Това, разбира се, крие рискове и най-важното - не е ефективно. Нека видим кои са най-често допусканите грешки с диетите.

1. Прекаляване с "добрите" калории

Да, всички знаем, че кафявият ориз е по-полезен от белия, но ако изядете цяла тава кафяв ориз или самун пълнозърнест хляб - това са си много калории. Всяко прекаляване вреди, дори да е с полезни неща.

2. Отказ от въглехидрати или протеини

Забравете за всяка диета, която изключва един или повече основни нутриенти. Получава се натрупване на едни и същи вещества в организма, храносмилането на всяка друга храна (освен избраната) се забавя прекомерно, резултатите са нетрайни, а при преминаване към нормално хранене, без постепенно захранване се получава дефицит на определени важни вещества (особено при неподходящ избор на позволената храна), неприложими за дълги периоди от време – може да предизвика депресия.

3. Недостатъчно често хранене

Пропускането на хранене звучи като добър вариант за отслабване, но не е. Най-малкото, когато лишите организма си от храна задълго, той ще компенсира с повече храна на следващото хранене.

Дългите интервали на глад намаляват енергията ви, влияят на настроението ви и кара тялото ви да изгаря мускулите, за да си осигури енергия - това е точно обратният на търсения от вас ефект. Вие искате да изгорите повече мазнини, а не мускули.

Хранете се на всеки три-пет часа. Това поддържа бърз метаболизма ви, като изгаря току-що погълнатите калории и още.

4. Емоционално хранене

Когато имате емоционална празнота, няма да я запълните с храна. Така няма да си набавите дефицита, а ще напълнеете. Разпознавайте физическия глад от емоционалната потребност. Трябва да замените храненето с по-здравословен начин за справяне със стреса, тъгата, тревогата.

5. Преследване на най-новите тенденции

Грейпфрутова диета, зелев сок, кейл на пара - драстичният нискокалоричен план за отслабване прехвърля тялото ви в режим на пестене на енергия, така че горите по-бавно калориите.

Също така този тип диети могат да причиняват главоболие, потиснатост, умора, ненаситен апетит - и, естествено, дават само временен резултат.

Така че е по-добре да се придържате към по-устойчив план за сваляне на килограми.

Източник: Goodlife