Ами ако човек не обича кафе...

Има специален кръг на ада за този, който е измислил ранното ставане. Ние се надяваме мястото да е достатъчно гадно, за да може този човечец да страда, както страдаме и ние. Мнозина се борят с този бич на съвременното общество (ранното ставане визираме все още) с помощта на огромни дози кафе. В интерес на истината обаче, по света съществуват хора, които не обичат кафе. Не харесват вкуса му или им влияе зле на организма. Повечето хора гледат на тях като извънземни, прокажени или нещо от сорта, но необичащите кафето все пак съществуват и на всичкото отгоре трябва да се борят с ранното ставане. Ето пет неща, които биха им помогнали в тази неравностойна битка (+ още едно, което принципно си го знаем).

1. Черен чай

Черният чай е естествен антиоксидант и съдържа солидно количество витамини C и Е. Освен че има тонизиращ ефект, той понижава нивата на кортизол (хормонът на стреса) в кръвта, така че човек може да се радва на спокоен и ведър ден. Освен това хората, пиещи черен чай, реагират по-спокойно в стресови ситуации. Ако човек добави малко мляко, напитката става още по-силна. Ако пък се прибави към черния чай 2 с.л. оцет и малко мед, ще се получи силна, тонизираща сърцето напитка.

Виж още: Истината за кафето

2. Сок от нар

Сладко-киселият разбуждащ вкус, високото съдържание на витамин C и силният антиоксидантен ефект са само малка част от полезните свойства на сока от нар. Допълнително с това при мъжете повишава нивото на тестостерон в организма и съответно либидото.

3. Чай от коприва

Чаят от коприва засилва метаболизма и има силен тонизиращ и антиоксидантен ефект. Препоръчва се при хора, спазващи някаква диета. Ако човек страда от високо кръвно, отварата от коприва помага при смъкването му.

4. Шейк от ядки

Ударна доза протеини и фибри, които ще дадат сила за през деня. Освен това нормализират кръвната захар и актуализират кръвообращението в организма, което ни помага и да се събудим.

Виж още: Пет лесни начина да релаксираме от стреса

5. Амонячена вода

Не е за пиене. Достатъчно е просто човек да подуши течността и "ароматът" буквално "ще го удари в петите". Амонячната вода за медицински цели може да се намери в аптеките. В медицината тя се ползва за хора, които по един или друг начин са изгубили съзнание. Само секунда е достатъчна, за да ги върне в реалния свят. Определено не е приятен метод за събуждане, но пък действа. И все пак избягвайте да го ползвате често, тъй като има неприятни странични ефекти.

+ 1. Сутрешни ласки с любимото (или недотам любимото) същество

Каквото и да си говорим, малко хоризонтално танго рано сутрин върши чудеса за събуждане, тонус, здраве, щастие или каквото още там може да се сети човек. Но пък ако няма как, по-горе вече има пет алтернативи. И горе главата, че има работа да се работи.