Робърт Дауни-джуниър отново е на върха в класацията на "Форбс" за най-високоплатените актьори; Крис Хемсуърт се изкачи до пето място с филмите за Тор

Актьорът, който напролет влиза в клуба на 50-годишните, е спечелил за 12-те месеца от юни 2013 същата сума като през предходния период - 75 млн. долара.

"Дисни" просто не могат да се лишат от него, ако искат още филми за Железния човек и Отмъстителите, отбелязват от "Форбс", като напомнят, че от 2008 г. насам комиксовите екранизации на "Марвъл" с негово участие са донесли близо 4 млрд. долара.

От 1 май 2015 г. по кината излиза "Отмъстителите-2: Епохата на Ултрон",

който обещава да е най-мащабният досега - и да му донесе още по-тлъст хонорар. Там героят му Тони Старк се опитва да се пенсионира Железния човек и прехвърля функциите му на роботи, но това води до появата на новия мегазлодей Ултрон, който решава, че всички беди на човечеството произтичат от самото него.

Робърт Дауни-джуниър има две номинации за "Оскар" досега - през 1993 г., когато игра Чарли Чаплин в биографичния филм, режисиран от Ричард Атънбъро, и за поддържащата си роля в комедията "Тропическа буря" (2008). Печелил е "Златен глобус" с превъплъщенията си в "Шерлок Холмс" (2009) и сериала "Али Макбийл" през 2001-ва.

Дауни не е единственият супергерой в тазгодишния Топ 10 на най-високоплатените актьори - дебютантът в класацията Крис Хемсуърт заема петото място, а печалбата му е набъбнала до 37 млн. долара.

Миналогодишното продължение на "Тор: Богът на гръмотевиците" ("Светът на мрака"), е изкарало 200 млн. долара повече и ще му позволи да договори още по-висок хонорар за трети филм - макар че в комиксовия вариант

персонажът вече ще се подвизава в женски пол

Нищо чудно скоро обаче видим баткото на Лиъм Хемсуърт и в списъците за "Оскар" - с филми на режисьорите Майкъл Ман и Рон Хауърд, който му повери и ролята на Джеймс Хънт в "С пълна газ" (2013).

Дуейн Джонсън-Скалата още не е играл комиксов персонаж, но е по кината от този петък като древногръцкия супергерой Херкулес - екранизация по изданието на "Радикал комикс" с автор Стив Мур. 

Видео: Скалата и сексапилни топмоделки в трейлъра на "Херкулес"

През последната година се е изкачил с четири позиции в класацията на "Форбс", до номер 2, а спечелените от него 52 млн. долара се дължат основно на участието му в "Бързи и яростни".

Освен седмия филм от поредицата, за догодина е планиран да излезе и друг негов филм, екшън трилърът San Andreas, чийто герой е пилот на спасителен хеликоптер, а фонът - силно земетресение в Калифорния. Засега обаче на дневен ред е "Херкулес".

Третото място с 46 млн. долара заема друг дебютант, Брадли Купър, който това лято също влиза в ролята на комиксов персонаж. Актьорът от трилогията "Последният ергенски запой" сега играе зад кадър, като озвучава енота Ракетата в "Пазители на Галактиката" и се превъплъщава в него по технологията performance capture. Актуалната продукция на "Марвъл" излиза в кината съвсем скоро, от 8 август.

Голяма част от приходите на Брадли обаче се дължат на "Американска схема",

където той приел да участва срещу по-нисък хонорар. След като филмът на Дейвид О.Ръсел спечели над 250 млн. долара в световен мащаб, актьорът получи процент от печалбата - плюс поредна номинация за "Оскар".

Четвърти се нарежда Леонардо ДиКаприо, който и този път се размина с "Оскара", но поне е спечелил почти 40 млн. долара.

Макар да се снима в по-сериозни драматични филми, той също си заслужава многомилионния хонорар - и "Великият Гетсби", и "Вълкът от Уолстрийт" се представиха по-добре от очакваното и донесоха в касите общо 743 млн. долара в световен мащаб, отбелязва "Форбс".

Във втората половина на десетката са ветеранът Лиъм Нийсън (36 млн.), Бен Афлек и Крисчън Бейл с по 35 млн., Уил Смит и Марк Уолбърг с по 32 млн. долара. От най-печелившите 10 засега изпадат Чанинг Тейтъм, Хю Джакман, Адам Сандлър, Том Круз и Дензъл Уошингтън. Догодина някои от тях може да се завърнат, но Дауни-джуниър изглежда непоклатим на върха.

Лео вдига наздравица на яхта в кадър от "Вълкът от Уолстрийт", донесъл му още една номинация за "Оскар" - и поредното разочарование