Как да минимизирате стреса от смяната на работното място

В професионалния си живот ще ви се наложи да сменяте работни места. Това е част от кариерния път. Дали ще е издигане в същата фирма, или просто смяна на компанията, за която работите, промяната на работното място идва. 

Такава промяна обаче често върви и с определен дискомфорт. Новото място ни кара да се чувстваме притеснени и несигурни. През първите дни на новата работа човек иска да се покаже като професионалист, да впечатли началника и да се сприятелите с колегите си. Това като цяло е стресиращо. 

Inc.com предлага четири съвета как да намалите този стрес до минимум и по-лесно да се впишете в новата среда:

Променете гардероба си

Ако в компанията има дрескод, задължително го спазвайте. Дори и да няма официален такъв, огледайте се наоколо - ако колегите ви се обличат по-строго или по-небрежно от вас самите, постарайте се да се впишете в стила им. Така останалите ще започнат инстинктивно да ви приемат за част от екипа. А и покупката на нови дрехи ще ви накара да се почувствате по-добре и по-уверени в себе си.

Виж още: Защо и как хората сменят работата си

Научете фирмените правила

Всяко работно място има своите атмосфера и култура. Вие сте новакът и трябва бързо да свикнете с тях. Запознайте се подробно със сайта на компанията, задавайте въпроси на колегите и шефовете си, разучете фирмените политики. Ще се случи постепенно, но е важно да започнете още от първия ден.

Следете езика на тялото

За да създадете правилното впечатление, особено важно е да го правите цялостно. Това включва и езика на тялото ви. Правилната стойка, жестовете ви, походката и т.н. трябва да излъчват увереност и спокойствие. Избягвайте бързи, нервни движения, говорете бавно и достатъчно високо, за да ви чуват. Така ще създадете впечатлението, че сте професионалисти и знаете какво правите на работа. 

Виж още: 8 неща, които да избягваме на нова работа

Създайте рутина

Подредете графика си. Записвайте си задачите, сроковете, прогреса, стъпките за изпълнение на дадено задължение. Така ще станете по-организирани и продуктивни. Ако си записвате всичко това ще имате в спретнат и нагледен вид всичко свързано с работата ви. Освен това ако някой реши да ви прехвърли грешките си, ще имате доказателство, че не е у вас проблемът. 

Източник: Inc.com