Върховният касационен съд на Италия определи, че "в едно цивилизовано общество хората не трябва да ходят гладни"

Да си гладен не е престъпление. Това реши Върховният касационен съд на Италия по дело за кражба на малко количество храна от магазин. 

Съдът е разгледал жалба на украинеца Роман Остряков, който е бил задържан от супермаркет в Генуа, опитвайки се да открадне малко от колбаси и сирене на обща сума в размер на малко над 5 евро, съобщава Би Би Си. 

Остряков, който е бездомник в Италия, е бил осъден на шест месеца затвор и на глоба в размер на 100 евро. В затвора той подал жалба към Върховния касационен съд.

Адвокатите обжалвали въз основа на това, че обвиняемият е арестуван, преди да напусне магазина. Следователно той технически все още не е бил извършил кражбата - изнасяне на незаплатена стока извън магазина.

Виж още: Годишно магазините в България изхвърлят над 670 хил. тона храна

Шокиращо за всичко било обаче, че Върховният касационен съд на страната не се интересувал от формалностите, а цялостни аспекти по случая. 

Решението на съда било, че очевидно обвиняемият не може да живее, без да предоставя на тялото си храна. Като се има предвид, че той е безработен и бездомен, кражбата на храна е била сметната като "необходима" за поддържането на живота. А необходимостта не е престъпление.

"Условията за обвиняемия и обстоятелствата, при които е имал нуждата от продукти, показват, че той е взел малко количество храна, изправен пред непосредствени и основни нужди от храна, като по този начин действа в състояние на нужда," - се каза в решението на Върховния касационен съд. 

Съдът също така отбелязва, че "в едно цивилизовано общество, дори и най-лошото, хората не трябва да ходят гладни."

Източник: Би Би Си