Как да се храним, за да бъдем в отлична форма? Специалист по холистична медицина ни предлага цяла книга със съвети за хранене, лечение чрез диетите на аюрведа, упражнения и психологически техники, базирани на хилядите години развитие на аюрведа

Джордж Бърнард Шоу е казал: "Няма по-искрена любов от любовта към яденето." Към неговите думи д-р Шиам Сингха би добавил, че няма и по-добър начин човек да поддържа здравето си в отлична форма от правилното подбиране на онова, с което се храни.

В своята книга "Храненето като лечение", на български от ИК "Изток-Запад", специалистът по холистична медицина дава ясни и практични съвети (от гледна точка на източната философия, но на език, разбираем и за останалия свят) как да комбинираме правилно храната си, за да сме здрави и в отлична форма целогодишно.

Виж още: Златните правила на Петър Дънов за здравословно хранене

Освен на разнообразни хранителни режими и повече от 30 различни диети, Шиам Сингха обръща специално внимание и върху благотворното влияние на медитацията и аюрведа.

"Доброто здраве е въпрос на равновесие едновременно в начина ни на живот и в храната, която ядем. Да бъдем здрави означава да знаем какво да предприемем и с какво да се храним, за да възстановим бързо това равновесие. Тъй като организмът на всеки е различен, в това, което ще възстанови и поддържа доброто ни здраве, също ще има известни различия. Трябва сами да установим кое лечение ни се отразява най-добре", споделя авторът, позовавайки се на дългогодишния си опит. 

Виж още: Тайните на хората, които не боледуват

Живял и учил сред монасите в пустинята Гоби, където развива основните си идеи за целебното хранене, Шиам Сингха получава квалификация като лекар по акупунктура в Хонконг и Тайван. Изучава остеопатия в Лондон, където поставя началото на Британската школа по акупунктура.

Предлагаме ви откъс от книгата му, предоставен от неговите български издатели.

Просто лечение на често срещани заболявания

Влошеното здраве започва с редица неясни симптоми, последвани от дискомфорт, а после идва болестта. Често пренебрегваме тези първоначални симптоми или ги потискаме, като взимаме аналгетици (болкоуспокояващи). С течение на времето нелекуваният дискомфорт може да се развие и да се превърне в истинско заболяване. Първоначалните симптоми са знак, че тялото не функционира правилно и има нужда да се коригира.

Виж още: Какво ни дава 4-часовото тяло?

В тази част давам информация за природни отговори на повечето често срещани заболявания, подредени по азбучен ред, от акне и бръчки. Препоръчвам редица "прости" решения, които се основават предимно - но не само! - на диети. Повечето от предложените лекове могат да се намерят в кухненските шкафове на всяко обикновено домакинство.

Органите в тялото

Тялото е едно цяло, а не редица несвързани части, както ни кара да вярваме съвременната западна медицина. Произходът на повечето болести може да се проследи до ключови органи в тялото, които не са функционирали правилно за известен период от време. В отделните раздели посочвам неправилната функция на кои органи причинява заболяването.

Гръбначни увреждания

Всички прешлени са свързани с органите в тялото чрез нервната система, симпатиковата и парасимпатиковата нервна система. Гръбначният дисбаланс влияе на организма и може да се окаже причина за някои болести. Хроничният гръбначен дисбаланс трябва да се коригира от професионален остеопат или хиропрактик. В отделните раздели посочвам кой прешлен допринася за съответните заболявания.

Сокове

Някои от най-ефикасните лекарства са соковете, приготвени от пресни плодове и сурови зеленчуци. Препоръчително е да инвестирате в качествена електрическа сокоизстисквачка, която да извлича максимално количество сок от плодовете и зеленчуците (месестата част, която остава, може да се използва за приготвянето на бульони и супи). 

Виж още: Защо черешите са полезни

Всички плодове и зеленчуци трябва да се мият старателно, но без да се белят - изключение правят бананът, нарът, цитрусовите плодове, пъпешите и дините. Сложете и семките и ципите. Всички сокове трябва да се пият веднага, а не да се прибират в хладилника. Трябва да се отпива бавно, на празен стомах, най-добре сутрин, веднага след събуждане.

Пресните плодови и зеленчукови сокове съдържат органични киселини, които имат алкализиращ ефект върху тялото. Повечето дегенеративни заболявания са резултат от прекомерна киселинност, която може да се неутрализира от органичните киселини, съдържащи се в плодовете и зеленчуците.

Виж още: Детоксикиращ ден

Плодовите сокове имат диуретичен ефект и облекчават претоварването на бъбреците. Освен това подпомагат лечението на артритни и чернодробни проблеми.

За рецептите от пресни плодове в този раздел използвайте еднакви количества сок от всички изброени видове плодове и зеленчуци.

Добър основен тоник

Тази напитка ще ви подейства ободряващо всеки път, когато се почувствате недобре без определена причина. Пригответе я от равни количества от изброените сокове:
- морков
- целина
- ябълка за готвене
- сурова ряпа
- магданоз

Добавете щипка сол, черен пипер и малко печени зърна кимион. Изпийте 500 мл неразреден. Сдъвчете парче фенел (резене), ако е в сезона.

Едновременно с това дишайте по-дълбоко, като обръщате особено внимание на издишването. Опитайте да правите това упражнение по 10 минути сутрин и вечер.

Виж още: Палеолитната диета

Ако усещате, че организмът ви - особено сърцето, белите дробове и черният дроб - се нуждае от ревитализиране, пробвайте следното:

Рецепта за пресен сок

Смесете равни количества сокове от сурова ряпа и моркови с прясно настърган джинджифил, 1 ситно накълцана люта чушка и месестата част на 1 лимон.

Прибавете лют червен пипер, щипка сол и черен пипер. Пийте по 1-2 ч.ч. чаши всяка сутрин, веднага след събуждане.

Освен това трябва да пиете големи количества еквалиптов чай и редовно да правите упражнения.

Виж и: Още 12 съвета как да влезем във форма