Опасностите, които крият басейните

Лятно време басейните са спасение от жегите за градския човек, нямащ достъп до море. В тях е прохладно, забавно, можем да завържем интересни познати и да поплуваме. Но безопасни ли са басейните за нашето здраве? Не съвсем. 

Въпреки че те редовно се дезинфекцират с препарати, толкова много хора минават през тази една и съща вода, че винаги има процент опасност да си занесете вкъщи нещо неприятно. 

Лекарите извеждат 3 здравословни проблема, с които можем да се сдобием от басейн: 

Диария 

Бактерии могат да попаднат във водата от хора, които не са си взели душ преди да влязат. Те са устойчиви на хлора и могат да предизвикат диария. Бактерията обаче трябва да попадне в устата ви. Така че не докосвайте лицето си и преди да си измиете ръцете си след излизане от басейна. 

Виж още: Скритите опасности от лятото за децата - как да се предпазим

Конюнктивит 

Може да получите проблем с очите от хлорираната вода или от инфекция. Това отново се получава от хора, които не си вземат душ преди да влязат във водата или облекчават естествените си нужди вътре във водата. 

Обрив 

В басейна има хлор, но в джакузитата горещината прави хлора неефективен. Кожата може да се раздразни особено около местата, до които се докосва банския ви костюм. За да се предпазите свалете банския веднага след като се приберете и се изкъпете.

Виж още: "Умен" бански пази от слънчеви изгаряния

Източник: Profit.bg