Вече доказано и от учени

За стреса, който ни облива всеки ден, можем да говорим много. Причините му са хиляди и рядко можем да ги избегнем. Това ни поставя в ситуация, която ни кара да намираме начини, които да се противопоставят на негативните вибрации около нас. Един такъв доста успешен начин е медитацията.

Учени от университета в Питсбърг са доказали, че 25 минути на ден медитиране са напълно достатъчни за неутрализиране на стреса, който сме натрупали през деня, пише Techtimes.com.

"Все повече хора използват медитацията за намаляване на стреса, но знаем много малко за това колко точно трябва да я практикувате за успокояване на стреса и за извличане на ползи за здравето", коментира ръководителят на изследването Дейвид Кресуел.

Виж още: История на хомеопатията според нейните противници

Учените са направили експеримент, подбирайки две групи участници, които трябвало да преминат през редица стресиращи тестове. Едната група била обучавана в осъзната медитация, при която човек осъзнава всеки един момент, всяка една емоция и всяко едно усещане. За 25 минути на ден всичките 31 члена на тази група се подлага на такъв вид медитация.

Виж още: Храненето като лечение според Шиам Сингха

В другата група, състояща се от 35 участници, всеки ден за приблизително същото време трябвало да анализират поезия. След тридневната подготовка участниците трябвало да решат трудни математически и логически задачи пред "оценители със строги лица".

След самия изпит учените измерили нивата им на стрес, като от всеки участник била взета проба от слюнката. Пробата била изследвана и в нея се измервало нивото на хормона кортизол, отговарящ за стреса. 

Виж още: Внимание: Умна блондинка!

Учените установили, че хората, практикували медитация, били по-добре подготвени да се справят със стреса. Те съобщили, че се чувствали по-малко напрегнати по време на тестовете, отколкото участниците, които чели поезия.