Магията на А to JazZ завладя София, фестивалът отчете рекордна посещаемост

Петото издание на фестивала A to JazZ приключи в неделя вечерта, след като събра 20 хил. души в слънчевия Южен парк в продължение на три дни.

Музикалната проява се превърна в своеобразен мост между поколенията - както на сцената, така и сред публиката. Така в рамките на една вечер почитатели на джаза от три поколения аплодираха и младите Zonyo & Friends, за които това беше дебютно участие на голяма сцена, и гениалния Кени Гарет.

Още с първия ден А to JazZ показа колко огромна е силата на музиката. В ранните следобедни часове зелената поляна пред сцената се изпъстри с усмихнати, весели и одухотворени хора.

Нячалото беше дадено от Славена Даскалова & "Джаз Орфей", а след тях излезе новата формация Dayo, която представи джаза по един необикновен и иновативен начин. Малко преди първия хедлайнър за вечерта на сцената се качиха "Дърти пърчис", които отпразнуваха своята 20-годишнина. Веднага след тях Рой Харгроув и неговият квинтет накараха публиката да настръхне от невероятното звучене и майсторство на великия музикант.

Zonyo & Friends откриха втория фестивален ден, като спечелиха публиката и с авторски парчета.  Като комплимент и благодарност към фестивала групата изпълни парче, специално посветено на А to JazZ, заедно с вокалното трио "ЛаТиДа". След тях уважаваният проф. Христо Йоцов представи проекта си JazzBall, с който вдигна високо музикалната летва.

Достойното продължение дойде с участието на Белослава, която внесе ефирност и нежност със своето магнетично изпълнение, преди легендарния Кени Гарет да покори сцената с майсторството си. Американският саксофонист постави уникален край на съботната вечер, като накара публиката да пее заедно с него в продължение на повече от 15 минути.

В последния ден на A to JazZ публиката танцуваше в ритъма на "Фънки миракъл", пееше с римите на Bobo & The Gang, настръхваше от гениалните импровизации на "Mетафоrmoза" и се сля с кадифения глас на Хосе Джеймс. Силно впечатлен и завладян от българските си фенове, за финал той развя трибагреника ни с благодарност към публиката за невероятната вечер.

Фестивалът се състоя с изключителната подкрепа на фондация "Америка за България" и с подкрепа от Министерството на културата. Събитието е част от Културния календар на Столичната община, под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Източник: А to JazZ