Какво да си пуснем, когато сме тъжни, разочаровани, обидени или всичко това заедно

Навън е едно дъждовно, мрачно и схлупено време, в което повечето опити за добро настроение могат да се приемат за проява на агресия. Общото положение е абсолютна минорност и малко лирична депресарщина. Само липсва подходящ саундтрак.

Предложените от нас парчета, не са най-известните, може би дори не най-подходящите, но е доказано, че имат непреходното действие на мехлем за депресивни състояния.

1. Pink Floyd - Wish You Were Here

Каквото и да си говорим, по-големи от Pink Floyd няма. Wish You Were Here е способна да докосне всяко сърце и да остави в него нежна следа.

2. Yann Tiersen - Comptine D'un Autre Ete L'apres Midi

Мнозина са гледали "Невероятна съдба на Амели Пулен", част от чийто саундтрак е и Comptine D'un Autre Ete L'apres Midi. Парчето, изсвирено на пиано гали и ухото и душата на човек.

3. Yiruma - River Flows In You

Мек, нежен звук от пиано, напомнящ на ромолящ пролетен дъжд. Гениално композирано, гениално изсвирено.

4. Djamel Ben Yelles - She Left Home

Ако трябва с музикален инструмент да опишеш тъгата от нечия загуба, цигулката е най-добрият възможен избор. She Left Home е произведение, което смело можем да наречем шедьовър от музика и тъга.

5. Nightwish - While Your Lips Are Still Red

While Your Lips Are Still Red е част от саундтрака на финландския филм "Матриархат" (Lieska!). Туомас Холопайнен и Марко Хиетала от финландската група Nightwish са се постарали да напишат затрогващо парче, достойно за филма.

6. Hugh Laurie - Let Them Talk

Доктор Хаус пее за любов. И пее добре.

7. Goo Goo Dolls - Iris

Една от най-известните рок балади от края на 90-те. Iris успява да улови сърцата на множество фенове (и най-вече фенки) по света. А чуеш ли я повече от веднъж, няма как да не се уловиш да си припяваш "And I don't want the world to see me / 'Cause I don't think that they'd understand / When everything's made to be broken / I just want you to know who I am...

8. Ki-Theory - Stand By Me

Един от многобройните кавъри на Stand By Me, само че доста по-различен и по-важното в случая - доста по-успешно ляга на сърцето, когато тежки и тъжни мисли са ни налегнали.

9. Jeff Buckley - Hallelujah

Една от най-тъжните като усещане песни в историята на модерната музика въобще.

10. John Butler - Ocean

Австралиецът с далечни български корени, спокойно може да бъде определен като един от най-способните музиканти на нашето време. Това може да се усети в парчето му Ocean, където той не просто свири като за трима, ами и успява да създаде парче, което влиза много дълбоко в сърцето.

Българската сцена също притежава песни, които да топлят душата, когато не се чувства добре.

11. "Д2" - "Не мога да спра да те обичам"

Доброто старо Д2 от времето, когато имаше телевизия ММ, а модерните песни бяха някак по-различни и не докарваха позиви за връщане на обяда. Едва ли има някой, който да не се е трогвал поне веднъж на фона на звуците на "Не мога да спра да те обичам"

12. "Нова Генерация" - "Безнадеждност, моя любима"

Димитър Воев е гений. От онези, които горят в собствен огън и озаряват останалите. Нова генерация никога няма да бъде нещо комерсиално, което се харесва на всички. Нова генерация е за ценители. "Безнадежност моя любима" пък е едно от най-силните им парчета, поне за нас. Който иска, да спори долу в коментарите.

13. "Киора" - Вярвам в теб

Едно от най-нежните и запомнящи се български парчета от 90-те.

14. "Б.Т.Р." - "Нощни влакове"

Б.Т.Р. имат много по-известни песни, това дори не е типичната баладична песен, но "Нощни влакове" сякаш улавя най-добре тъгата, болката и горчивата утайка, която остава след раздяла.

15. Атлас - "Спи своя сън"

Като се чуе за група "Атлас", първата асоциация обикновено е песента "Кукла". Освен нея обаче групата има много други качествени и силни песни, една от които е "Спи своя сън". Може би най-тъжната българска песен, която сме чували.