Някои от най-сигурните признаци, че сте на крачка от диабет

Все по-често става дума за вредата от консумацията на рафинирана захар. Въпреки това мнозинството от хората смятат, че само диабетиците имат висока кръвна захар. Реално обаче далеч не е така. Застрашени са и хората, които злоупотребяват със сладкото, като те най-често дори не усещат вредите, които сами си причиняват. 

Високите нива на кръвна захар, състояние, известно на медицината като хиперглекимия, са един от признаците за диабет.

Хиперглекимията е опасна, тъй като може да доведе до редица здравословни проблеми и да нанесе значителни вреди на организма ни. Освен от прекомерна консумация на захар, тя може да бъде причинена също така и от фактори като стреса, високо кръвно налягане, недоспиване и др. - все неща, кък които днешният напрегнат живот предразполага. 

Затова е добре да знаем симптомите, които са знак, че нивото на кръвната ни захар е тръгнало да задминава допустимата си горна граница, за да можем да вземем мерки навреме. 

Ето ги и тях:

1. Постоянен глад

Високата кръвна захар предотвратява навлизането на глюкоза в клетките. В резултат на това тялото не получава енергия и търси храна отново и отново: това е порочен кръг.

Виж още: Къде се крие захарта?

2. Постоянна умора

При високо ниво на кръвната захар тялото не може да съхранява и абсорбира правилно глюкозата. Енергията се използва неефективно и клетките на тялото не получават необходимото им гориво. Всичко това води до факта, че човек често се чувства уморен без причина.

3. Често уриниране

Ако кръвната захар е твърде висока, бъбреците не могат да абсорбират течности. Опитвайки се да изравни концентрацията на глюкоза в кръвта и в клетките, организмът разтваря кръвта с вътреклетъчната течност, за да нормализира нивата на глюкоза. Това води до чести уриниране. 

Виж още: 4 вредни навика са отговорни за 40% от смъртните случаи у нас

Сухота в устата и постоянна жажда

Сухотата в устата и силната жажда са следствие на сериозната загуба на течност в организма. Хипоталамусът, който оценява нивото на дехидратация и предизвиква жажда, изпраща съответния сигнал към мозъка. Разбира се, не можете да откажете да пиете, но е по-добре да изберете вода или чай без захар.

4. Загуба на тегло

При високо ниво на глюкоза можете да отслабнете за кратък период от време, дори ако се храните често и поемате много калории. Има няколко причини за това:

- Загубата на течности поради честото уриниране води до ниско ниво на течността в цялото тяло, което на свой ред довежда до загуба на тегло.

- Ако нивото на инсулина е недостатъчно за метаболизма на глюкозата, тялото преминава в режим на изгаряне на мазнини.

- Голямото количество урина при високо ниво на глюкоза кара тялото да изразходва повече калории. По този начин тялото се опитва да "изхвърли" излишната глюкоза.

5. Инфекциозни заболявания

Инфекции на пикочните пътища и гъбични инфекции могат да се наблюдават както при мъжете, така и при жените. И все пак те най-често се срещат при жени с високи нива на кръвна захар и диабет. Голямото количество захар създава благоприятна среда за възпроизводството на дрожди и бактерии.

6. Суха кожа

Сухата кожа може да бъде свързана с високите нива на кръвната захар, като причините за това може да са няколко:

- Прекомерното уриниране дехидратира организма до такава степен, че кожата започва да изсъхва.

- Проблемите с кожата на краката са признак на атеросклероза - втвърдяване и стесняване на артериите и съпътстващо намаляване на кръвообращението - заболяване, което често се среща при диабетици.

- Повредените нерви могат да нарушат нормалната работа на потните жлези и да повлияят на баланса между кожата и водата.

7. Затруднена концентрация

Високата кръвна захар предотвратяват навлизането на глюкоза в мозъчните клетки, така че мозъкът не получава нужната му енергия. Това оказва неблагоприятно въздействие върху скоростта на мислене и вземане на решения.

Виж още: 10 невероятни неща, които се случват с тялото ти, когато спреш захарта

8. Замъглено зрение

Замъгленото виждане също е резултат от дехидратиращ ефект, дължащ се на висока кръвна захар - той засяга и клетките на окото. Те се деформират и окото губи способността си да се фокусира правилно.

9. Бавно зарастване на рани

Това се случва заради увреждания на кръвоносните съдове, причинени от високи нива на кръвна захар. Това води до влошаване на цялото кръвообращение, особено в крайниците, и недостатъчно захранване на тъканите.

10. Импотентност

Високите нива на кръвна захар могат да доведат и до трудности при поддържането на ерекция. Една здравословна ерекция изисква здрави нерви, добър кръвен поток и подходящ баланс на хормоните. Излишъкът на захар в кръвта може да повлияе неблагоприятно на всяка от тези системи.

11. Раздразнителност

Според научно изследване, хората с висока захар са по-загрижени, раздразнителни и са склонни към депресия. Работата на мозъка зависи от равномерно снабдяване с глюкоза, а резките скокове на нейното ниво отрицателно влиние върху целия процес. В резултат на това нашето настроение внезапно се влошава.

Източник: brightside.me