Приходите на фирмите в челната десетка за 2014 г. са 23 млрд. лв.

Близо 80% от Брутния вътрешен продукт на България (общо 82 млрд. лв.) се изкарва от общо 100 компании. Около 65 млрд. лв. са приходите на тези 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.

Приходите на фирмите в челната десетка за 2014 г. пък са 23 млрд. лв. Те са внесли в държавната хазна през 2014 г. със 168 млн. лв. корпоративен данък, като в сумата не са включени банки и финансови институции. Това показват сметки на експерти, направени за "24 часа" на базата на информация, предоставена от НАП и други официални източници.

Данните обаче остразяват състоянието на компаниите за 2013 г., тъй като в данъчните декларации се отчитат резултатите от изтеклата година.

При най-печелившите фирми за 2014 г. всеки вложен лев е донесъл 0,23 лв. печалба. За сравнение печалбата през 2013 г. е била 19% или 0,19 лв. за всеки вложен лев.

Кои са печелившите

При някои от компаниите, които са на челните места, ръстът достига 170% за година, докато цялата икономика има ръст от 1,4%, а през 2014 г. той бе дори под 1%.

Сред фирмите с най-високи приходи в челната десетка попадат 2 нефтени компании, 2 в бизнеса с търговия с горива, 1 енергийна компания, 1 фирма от преработващата промишленост, 3 фармацевтични компании и 1 хипермаркет.

Половината от най-рентабилните компании пък са в сектора енергетика. Освен тях в челната десетка фигурират български производител на тютюн и тютюневи изделия (на трето място) и златодобивна компания (на пето място). Любопитен факт е, че рентабилността в енергийния отрасъл се движи в много широки граници- от 78 до 22%.

Рентабилността при производството на тютюн и тютюневи изделия е около 58%, а при фармацевтични фирми - малко над 21%.

Очаквано най-много успешни фирми има в София и областта, където са фирмите, произвеждащи около 43% от БВП.

Виж още: 259 легални милионери има в България

Милионерите в България

Всяка година НАП обявява класация за доходите и размер на платени данъци на физически лица, декларирали над 1 милион лева. От тазгодишните данни става ясно, че 226 млн. лв. са декларирани като спечелени от заплати и хонорари. За останалите 147 млн. лв. е обявено, че са били спечелени от продажба на дялове и на имоти.

Обяснението на данъчни експерти за тази група милионери по доходи е, че най-често продажбата на дялове и имущество е на фалиралите им собствени фирми. И тъй като законът ги задължава да обявят сумите от тази продажба като личен доход, се оказва, че собствениците на закъсалите фирми са станали милионери за съответната година в класацията по размер на доходите за физически лица.

Според данните в топ 10 на най-големите милионери има петима чужденци и петима българи. Статистиката сочи, че броят на милионерите по доходи вече се увеличава всяка година и шокът от кризата от 2009-2010 г., когато данъчните отчитаха само 29 милионери, е преодолян.

Профилът на богатия българин, който официално декларира внушителни лични доходи, остава почти непроменен - той неизменно е мъж, от София, на възраст между 40 и 50 години.

Източник: "24 часа"