Моментите, когато излизането извън зоната на комфорт ни носи ползи доживот

Колко прекрасно щеше да е, ако нещата се случваха винаги според плана ни и винаги удовлетворяваха желанията ни! За съжаление в реалността ситуацията е доста по-различна и често между трябва и искам има един голям знак за неравенство. 

Да се изкараме извън зоната на комфорта рядко е приятно, но понякога е нужно и ни докарва ползи, както в професионален, така и в личен план. Някои от нещата, които печелим в такива ситуации са ценни и ни помагат изключително много.

"Бизнес инсайдър" дава 10 ползи от това да правим неприятни, но полезни неща: 

1. Поставяйте всичко под въпрос

Не се пускайте по течението и поставяйте всяка "истина" под въпрос. Само така можете да стигнете до верните орговори. 

2. Бъдете честен

Със себе си и с другите. Честността не винаги е лесно нещо. Не винаги истината, такава, каквато я виждаме, ще се приеме добре. Не винаги това, което ни се иска да е истина, е истина и тогава създаваме конфликт със самите себе си. И въпреки всичко честността е правилният отговор, защото си създаваме име на хора, на които може да се разчита за обективност във важни моменти. 

3. Медитирайте

В началото е скучно, еднообразно и трудно. Да се изолираш от собствените си мисли, докосвайки вътрешното си аз, може да се усеща като нещо непосилно за много хора и това води също така до много откази. Но започнеш ли веднъж, ще откриеш много повече покой и мир в себе си.

Виж още: 13 въпроса, които да си зададем, ако днес не ни върви

4. Ставайте рано

Рано пиле, рано пее. Сутрин умът е свеж и може да върши много повече работа. Разбира се, ако по принцип ставате късно и веднъж се събудите много рано, умът ви едва ли ще е способен на каквото и да е. Трябва да си наложите ранното ставане, за да можете да се възползвате от предимствата му.

5. Мислете за пенсионирането си

Никой не обича да мисли за онова време, когато ще е стар и вероятно болен, но именно добрият план, който ще си направите, може да ви осигури и добър живот на старини. Особено ако се има предвид пенсионната система у нас...

6. Доброволствайте

Участието в различни благотворителни организации и събития не просто ще ви накара да се чувствате добре. Също така ще създадете нови контакти, ще си създадете име на добър и отговорен човек, а освен това действително ще правите добро. Приемете времето, което отделяте за благотворителност, като време, инвестирано в собственото си развитие.

7. Следете какво ядете

Може да е вкусно, но далеч да не е полезно. С възрастта килограмите се трупат, а това влияе на здравето.

8. Научете се да говорите пред хора

Когато застанеш пред много хора и в един момент всички се вгледат в теб, усещането е меко казано неловко. Но научиш ли се да говориш пред хората, да ги увличаш и да улавяш пулса на тълпата, чувството ще се промени до огромно доволство.

Виж още: Успехът като светоглед

9. Запознавайте се с нови хора

За да опознаеш нов човек, винаги отнема време. Още повече, много хора са по-затворени и не им се отдава лесно да се запознават. Все пак си заслужава. Не знаеш кой контакт може да ти помогне в трудна ситуация. 

10. Постигни "непостижима" цел

Постави си трудна цел, която другите да ти казват, че не можеш да постигнеш. След това работи над нея и когато най-сетне победиш след много безсънни нощи, работохолизъм и жертви, накрая ще знаеш, че можеш да постигнеш всичко. А от това по-ценен урок няма.

Източник: "Бизнес инсайдър"