Къде е данъчният рай?

Това дали една страна е добра за бизнес, зависи до голяма степен от това колко бързо може да се стартира едно начинание. Така всяка година международната консултантска компания TMF Group публикува своя доклад Global Benchmark Complexity Index Report съставя списък на държавите в света, където е най-лесно да започванеш нов бизнес според регулаторните и бюрократичните изисквания, пише "Бизнес инсайдър".

Изследването отчита също законовите изисквания във всяка държава, икономически и политически събития и рисковете за кибер сигурността.

Ето как е подредена класацията:

10. Нова Зеландия
В Нова Зеландия отнема около ден да се започне бизнес, докато средно за Организацията за икономическо сътръдничество и развитие (ОИСР) това време е 9 работни дни, по данни на Световната банка.

9. Барбадос
Познат повече с плажовете си и кристални води, Барбадос се опитва да се препозиционира като център на международна валутна търговия.

8. Великобритания
Великобритания е водеща сила световен пазар, а Лондон привлича чуждестранни компании като никой друг град в света. Това се спомага и от уникална позиция, която Обединеното кралство има - То е част от ЕС, но не и от еврозоната.

7. Гърнзи
Грънзи е малък остров в Ламанша и технически е "владение на Короната", но не е част от Обединеното кралство. Той отдавна се е утвърдил като сигурен пристан за международни компании, без данъци върху доходите, продажбите и капиталовите печалби.

6. Австралия
Като много бивши британски колонии, Австралия също работи по англосаксонското право. В последните 10 години страната има привлекателни вносни мита, а също предприе намаление на корпоративните данъци до едно от най-ниските нива в ОИСР.

Виж още: България е трета в света по условия за производство

5. Пуерто Рико
Тук действат американски закони относно защитата на собствеността, но някои дейности се ползват с преференциални данъчни ставки между 0 и 1 процент.

4. Бонер
Карибският остров Бонер е холандска задокеанска територия. През 2001 г. страната данъчния си режим, с цел да се раздели с образа на данъчен рай, но въпреки това много компании все още се възползват от офшорните данъчни нива и преференции.

3. Ирландия
Страната е предпочитана от европейските инвеститори, главно заради ниските си данъци. Технологични компании като "Гугъл", "Фейсбук" и "ПейПал" имат европейски седалища в Дъблин, където комплексният данък печалба е 25%, при средно 41% за ОИСР.

2. Хонконг
Хонконг също има специален статут, тъй като е част от Китай, но има собствено законодателство, регулации и данъчна политика. Страната е номер едно в света по процедури за издаване на строителни разрешителни, по данни на Световната банка.

Виж още: Грешките на младите бизнесмени

1. Остров Джърси
Най-големият остров в Британския канал, още едно владение на короната, е най-лежерно от към данъчните си условия. Нулев ДДС и нулев данък печалба привличат международните компании тук, а 80% от местната икономика се формира от офшорния финансов сектор.

Източник: "Бизнес инсайдър"