Кои черти на характера показват, че имате висок интелект

Човек постоянно се среща с нови хора, за които си изгражда мнение до голяма степен на база това как изглеждат, как са облечени, какво работят или какъв е техният статут в обществото. Така сме изградили и различни стереотипи. Например ако някой носи очила, вратовръзка и костюм или е компютърен специалист, или гросмайстор, това автоматично ни навежда на мисълта, че този човек е изключително интелигентен, пише Lifehack. 

Разбира се, тези асоциации не са грешни или поне не изцяло. Ако обаче не отговаряте на тези "външни индикатори" за интелект, не означава, че не сте изключително умни. Често други черти в характера ни са по-показателни относно интелекта. И дори може да се окаже, че те ви представят в по-добра светлина, отколкото сами сте мислили. 

Ето 10 индикатора, които показват, че сте по-умни отколкото предполагате:

1. Вие сте изключително любопитни

Освен че "уби котката", любопитството е било основен двигател на някои от най-великите личности в историята на човечеството, открили неща, без които днес дори не можем да си представим живота. То е причина за решението на всеки един откривател да направи нещо, което друг не се е осмелявал да стори преди него. Да, в някои случаи любопитството може да ви накара да изглеждате ката луди в очите на околните, но това не омаловажава успехите, до които може да ви изведе тази ваша лудост.

2. Задавате твърде много въпроси

Широкоразпространено е вярването, че умните хора имат отговор за всичко. То обаче е съвсем погрешно, защото интелигентните хора винаги търсят отговори и затова имат хиляди въпроси. Все пак е важно е да знаете какво точно да попитате, за да получите желаната информация.

3. Подлагате всичко под съмнение

Скептиците никога не приемат нещата за "чиста монета". Те винаги се стремят да открият истината, разсейвайки всички неясноти и игнорирайки нелогичните твърдения. Много често влизат в открит сблъсък с конвенционалните норми, но спят спокойно, защото знаят, че са останали верни на себе си.

4. Не се страхувате да си признаете грешките

Още Сократ е казал великите думи: "Аз знам, че нищо не знам". Потвърждение, че дори и най-умните трябва да си признават своята незначителност в лицето на огромното количество световна мъдрост, която е трудно да бъда възприета в рамките на един човешки живот. Имайте предвид, че ако някой твърди, че знае всичко, това е сигурен знак за ограничените му хоризонти. Признаването на грешките в никакъв случай не поставя под съмнение вашата интелигентност.

5. Притежавате емоционална интелигентност

Университетът в Мериленд определя емоционалната интелигентност като „умения, използвани за разбиране и ефективно управляване на емоциите“. Тя е различна от стандартната, защото вместо да се фокусира върху конвенционалното знание, тя акцентира върху себепознанието, което също изисква голяма доза интелект.

6. Разбирате от изкуство

Много често разбирането на изкуството изисква абстрактно мислене. Осмислянето на посланията на Пикасо в неговата „Герника“ не е като разходка в парка. Ако нямате значителен исторически запас зад гърба си трудно ще оцените подобно нещо.

7. Разсъждавате за самите разсъждения

Мисленето за начините на мислене си има научно наименование - мета-познание. Това е интересна наука, която изучава как хората реагират на проблемни ситуации и взимат решения да се справят с тях. Освен това тази дейност стимулира развитието на вашата критична мисъл. Но все пак не забравяйте, че един от основните недостатъци на най-умните хора е, че се отдават прекалено много на разсъждения, за сметка на действието. Не го допускайте.

8. Падате си по нощния живот 

Редица изследвания доказват, че децата с по-висок коефициент на интелигентност са 6 пъти по-склонни да гуляят и да употребяват алкохол и забранени вещества като възрастни. Също така вероятността да са нощни птици е по-висока. Доказателство за това са множеството примери за велики писатели, философи и учени, които са били най-продуктивни в малките часове на денонощието.

9. Чувствате се отхвърлени от обществото

Повечето от вече споменатите по-горе черти неизбежно водят до формиране на личност, която трудно би се вписала в стереотипите на обществото и много често остава далеч от модните и всякакви други тенденции, които налага времето, в което живее.

10. Зад гърба си имате купища провали, но сте се поучили от всеки един от тях

Нима Томас Едисън е създал електрическата крушка в последния ѝ работещ вариант от първия си опит? Всеки велик изобретател, откривател и т.н. има зад гърба си множество провалени опити, които обаче не са попречили за достигане до успеха в крайна сметка. Напротив, всеки един от провалите е бил решаваща стъпка към постигането на крайната цел. Колкото и гениален да е някой, чист късмет би било, ако всичко му се получава от първия път.

Източник: LifeHack.org