По какво личи, че вече наистина трябва да се приберем и да се наспим

Един от сериозните проблеми на днешния натоварен живот в градска среда е недоспиването. Работата е много, захванали сме се с повече неща, които изискват вниманието ни, а и в крайна сметка имаме нужда от някакъв личен живот. Времето, което ни е нужно за сън, е твърде много и често се случва да крадем от него, за да запълним дупките на останалите ни активности. Това се натрупва и ако продължаваме с натоварването в един по-дълъг период от време, това започва да си проличава и, най-вече, започва да пречи.

Ето 10 признака, че недоспиването вече е започнало да ни пречи:

1. Заспиваш моментално
Умората е толкова голяма и се е насъбрала в такава степен, че заспиваш като пън, веднага щом видиш възглавницата. Според Американския национален институт по неврологични заболявания и удари, ако заспиваме по-малко от 5 минути, то вероятно се лишаваме твърде много от сън или дори може да страдаме от разстройство на съня.

2. Действаш по-импулсивно от обикновено
Липсата на сън ни пречи да мислим и това обикновено ни подтиква да правим това, което първо ни дойде на ума. Лишаването от сън засяга части от мозъка, отговорни за контроло върху преценката за ситуацията, вниманието и самоконтрола. Следователно в момент, когато ни се спи, ние сме по-склонни да правим неща, които иначе не бихме се навили да направим.

Виж още: 11 известни парчета, използвани от ЦРУ за мъчения

3. Говорим в клишета
Когато ни се спи сме много по-склонни да говорим с клишета и заучени фрази. Това се дължи на факта, че липсата на сън засяга фронталния лоб на мозъка. Той отговаря за речта, конструктивното мислене и креативността. Хората, които не са си доспали, се затрудняват в изграждането на собствената си реч и в построяването на по-сложни изречения. Затова и използват повече заучени фрази, клишета и говорят така, сякаш нямат идея какво казват.

4. Забравяш много неща
Причината да забравяме толкова много неща, като например къде сме сложили ключовете (които сме оставили преди само момент), какво сме яли на закуска, как се казва новия колега и т.н., често могат да се дължат на липса на сън. Сънят спомага за обработването на спомените и емоциите, преживяни през деня. Липсата на сън или съответно малкото сън лишават ума ни от тази обработка и съответно ние забравяме много повече неща.

5. По-гладен си от обикновено
Има моменти, когато яденето е единственото нещо, от което не ти се приспива и можеш да изядеш двойно повече, отколкото обикновено. Това се дължи на два ключови хормона в нашето тяло, които се влияят от липсата на сън, лептин и грелин. Лептинът отговаря за това кога да престане да ни се яде. Грелинът, точно обратното, дава сигнал на мозъка кога трябва да ядем. Когато не сме си доспали, съотношението между двата хормона се променя, като Лептинът намалява за сметка на грелина. Оттам идва и повишеният апетит.

Виж още: Няколко елементарни начина да направим живота си по-малко вреден

6. Прочете това изречение два пъти, за да разбереш какво е написано
Един от най-сигурните знаци за това, че имаш фрапираща нужда от сън е липсата на концентрация. Липсата на възможност за съсредоточаване е опасна, особено когато шофираме или извършваме важна дейност, където цялото ни внимание е необходимо.

7. Тромав си
Някои хора са си тромави по принцип, но ако това не е типично за теб, то значи е вероятно да не си се наспал. Липсата на сън засяга двигателната ни система и ако ни се спи, та две не виждаме, то е много по-вероятно да действаме в стил "малко слонче в стъкларски магазин".

8. Излишно раздразнителен си
Ако в един момент установиш, че искаш да причиняваш телесни повреди на околните, че като цяло дори дребните неща те дразнят и това не е перманентното ти състояние, то значи е добре тази вечер да си легнеш по-рано. Недоспиването ни прави раздразнителни, подтиква ни да влизаме по-често в спорове и намалява нивата ни на толерантност. Така че ако не сме се наспали, вероятно е да прекараме цял ден в заяждане с околните.

Виж още: 10 неща от ежедневието, които бавно ни убиват

9. Караш цял ден на автопилот
Ако установиш в един момент, че не помниш как си стигнал до определено място или какво си правил до определен момент, то вероятно си пуснал автопилота, за да пестиш енергия. Човешкият организъм е като инструмент на батерия, в един момент тя пада, а ние превключваме на икономичен режим.

10. Заспиваш постоянно
По време на филма, пред бюрото, докато пишеш нещо... просто усещаш как в един момент очите ти вече са затворени, а ти се унасяш леко. Разбира се, веднага щом го осъзнаеш се стряскаш и се събуждаш, но усещането е неприятно. В такъв момент най-доброто, което можеш да направиш е просто да поспиш малко. Ако пък не става, тук предлагаме няколко начина, за това да останете будни на всяка цена.