Какви са ползите от организма от хапването сутрин и какво може да се случи, ако го пропуснем

Стара мъдрост гласи, че закуската е най-важното хранене за деня. Често обаче се случва да я пропуснем. Ако искаме обаче организмът ни да е здрав, да запазим стройна фигура и метаболизмът ни да работи добре, закуската е задължителна.

От BioMall дават 10 причини да не пропускаме закуската:

Важна е за здравето на сърцето ни

Колкото и изненадващо да звучи, редица проучвания показват, че пропускането на закуската може да доведе до развиване на болести на сърдечно-съдовата система. Хората, които често пропускат да закусват имат повече предпоставки за развиване на хипертония и хронични кардиоваскулярни заболявания.

По-висок риск от диабет от втори тип

Рискът от диабет тип 2, особено сред жените, при постоянно избягване на сутрешното хранене е значително по-висок. Последните прочувания показват, че процентът е с 54% по-голям, отколкото при тези, които имат регулярен режим на хранене.

Виж още: Грешки, които допускаме на закуска

Йо-йо ефект и покачване на теглото

Обикновено когато сме свалили определени килограми или спазваме диета, сутрин не сме гладни или сме по-малко гладни, затова решаваме да отложим храненето докато можем, за да спестим още калории.

Помислете обаче два пъти преди да направите точно това. Статистиките, а и опитът показват, че хората, които пропускат закуска, бързо огладняват и около 10-11 часа вече са много гладни. Ако моментът е много зает, посягат към храни с високо захарно или мазно съдържание. Освен това, колкото повече позволим на организма да огладнее, толкова по-големи количества храна и калории поглъщаме. Вземете умното решение и закусвайте нещо засищащо.

Негативно влияние върху енергийните нива

Сънят е почивка за нас, но за тялото е работило цяла нощ: регенеративни и възстановителни процеси във всички клетки текат по време на нощната почивка. Сутрин тялото има нужда на първо място от вода и на второ от храна, за да е готово за предизвикателствата на деня. Не го измъчвайте и не го оставяйте „без гориво”, защото след няколко часа следват опасните понижавания на нивата на кръвната захар, които предизвикват прилошаване, световъртеж и необходимост от нещо много сладко.

Влияе на стомаха

Закуската може да е нискокалорична и да не пречи на диетата. Чували сме за негативното въздействие на кафето върху стомашната среда - то е киселина, която може да увреди стомашната стена.

Виж още: 5 неща, които не трябва да правите, ако искате добро утро

Забавя мисловната ни дейност

Последните изследвания показват, че избягването на закуската може да доведе до по-бавна когнитивна (мисловна) дейсност. Това е свързано със спада на енергията, която се наблюдава при неприемане на храна.

Може да предизвика мигрена

Хипогликемията или резкият спад на кръвната захар може да доведе и до главоболие, а при честа повторяемост – до мигрена. Организмът се нуждае от храна, тъй като обичайно, ако сме вечеряли в нормален час, има разлика от 12 часа между вечерята и закуската.

Влияе на растежа на косата

Първото хранене за деня повлиява и подпомага растежа на космените фоликули. Добре е да включваме протеин към нея, за да се поддържат добри нива на кератин в кръвта.

Влияе на метаболизма

Закуската може да е чудесен ритуал за старт на деня. При пропускания на хранене метаболизмът се забавя значително. Това важи и за закуската. Защо е важно да имаме бърз метаболизъм - той е пътят към хубава фигура и поддържането й за дълго време.

Държи глада настрана

Ако пропуснем закуската, вероятността да ни връхлети вълчи глад по-късно през деня, е много по-голяма. Затова си осигурете закуска, богата на желязо, фолати, минерали и витамини, за повече ситост - и протеини, за да имате здравословен и полезен старт в деня.

Източник: BioMall.bg