Важно е да сме винаги хидратирани, но трябва и внимателно да подбираме какво пием

В летните месеци е особено важно да поемаме много течности. Организмът ни постоянно трябва да е хидратиран, за да не пада кръвното ни драстично и като цяло да сме здрави.

Важно обаче е и да подбираме внимателно това, което пием. Някои напитки ще заредят тялото ни с енергия и ще се чувстваме бодри и свежи. Други обаче могат да натоварят организма ни с токсини, прекомерно много захар или твърде много калории.

Ето още 10 нездравословни напитки:

Натурални сокове

Соковете и коктейлите с подобно име винаги са завоалиран начин да се каже "захаросана оцветена вода". Ако искате истински натурален, здравословен сок, гледайте за прясно изцедените сокове от различни плодове и зеленчуци или си направете сами такъв.

Кафе с бита сметана

Големите кафета, залети с планина от бита сметана (с 2% масленост), могат да съдържат до 800 калории. А това е 1/3 от препоръчителния прием на мазнини за деня. Освен това има причина тези кафета да са толкова сладки - много от тях съдържат големи количества захар, до 170 г.

Газирани напитки

Трудно е да се намери нещо положително в газираните безалкохолни напитки. Те са пълни със захар и празни калории, които не залъгват глада. Газираните напитки пряко се свързват със затлъстяването. Ако не сте готови да ги елиминирате напълно от ежедневието си, поне намалете употребата им до една от време на време.

Диетични газирани напитки

В диетичните напитки няма калории, но те са лишени и от полезни качества. Ако пиете по една диетична кола на ден е окей, но ако пиете по пет-шест, не приемате нужните на тялото течности. Най-добре е да наблегнете на вода и чай, които няма да надуят корема ви с излишни газове и ще прочистят организма ви.

Смесени коктейли

Миксът от няколко сладки алкохола може да бъде истинска калорийна бомба. В 200 мл пинa колада се съдържат около 600 калории. Освен това махмурлукът от сладък алкохол е един от най-тежките.

"Здравословни" плодови шейкове

Вярно е, че плодовете са добре дошли за нас. Но в една стандартна чаша плодов шейк могат да се съдържат до 700 калории и по-малко от 2 г протеини заради високото съдържание на захар. Това е като да изядете наведнъж цял ананас, манго и по една чаша боровинки и ягоди. Защо това не е добре? Калориите, които не може да изгорите веднага, ще се "залепят" за вашите мастни клетки.

Спортни напитки

Спортните напитки могат да ви изиграят лоша услуга след тренировка, особено ако целта ви е да отслабнете. Много от тях съдържат голям списък от естествени и изкуствени подсладители, плюс непроизносими добавки. Затова е препоръчително да ги избягвате.

Виж още: Модерните храни, с които трябва да внимаваме

Твърд алкохол

Тук умереният подход е най-добър. Доказано е, че едно или две питиета на ден повишават нивото на добрия холестерол, подобряват кръвообращението и обмяната на веществата. Но ако посегнете към трета напитка, рискът от затлъстяване и проблеми със здравето се покачват значително. Изследване от 2011 г. на Американското дружество за борба с рака показва, че смъртността от ракови заболявания при хората, употребяващи често алкохол, е с 36% по-голяма в сравнение с онези, които пият в умерени количества или изобщо не употребяват алкохол.

Лимонада

Повечето видове лимонада в магазина са направени с много захар или подсладители, плюс изкуствени оцветители. Една чаша лимонада съдържа около 100 калории, което се равнява на около 6 супени лъжици захар без никаква хранителна стойност. Това е все едно да пиете течни бонбони. Помислете добре следващият път, когато посегнете към подобна напитка.

Енергийни напитки

Когато чуят енергийна напитка, повечето от нас си мислят за продукти с повече кофеин. Проблемът в случая е, че енергийните напитки съдържат прекалено много кофеин и захар, които дават краткотраен прилив на енергия, след което тялото е още по-изтощено и има нужда от незабавна почивка. Ако имате нужда от енергия за мозъка, най-добре си направете зелен чай и хапнете шепа орехи.

Повече подобни статии за здравословен и вкусен начин на живот четете в Kulinaria.bg

Източник: 10te.bg, Kulinaria.bg